Keto og faste på Høstkonferansen

Lagt ut av

Dag Viljen Poleszynski er ansvarlig redaktør for Helsemagasinet Vitenskap og fornuft og initiativtaker til Kostreform for bedre helse. Han har spist ketogent i mange år og kombinerer dette med periodisk faste og hard styrketrening.

Hva legger du i begrepene keto og faste?

Et ketogent kosthold innebærer at man inntar så lite karbohydrat at leveren danner ketoner fra fettsyrer. De fleste kommer i lett ketose med inntak av mindre enn 50 g karbohydrat per døgn, mens andre må under 20 g/døgn. Det betyr at konsentrasjonen av ketoner i blodet ligger på omkring 2-4 mmol/L, litt lavere eller tilsvarende fastende blodsukker. Faste betyr at man ikke inntar annet enn vann, og da kommer man i ketose etter omkring et døgn. Etter noen dager kan man oppnå et ketonnivå på 4-5 mmol/L, mens nivået av blodsukker gjerne synker noe fra fastende verdi.

Hva er fordelene med ketose og faste?

En av fordelene med å være i ketose, enten fordi man inntar lite karbohydrat eller fordi man faster, er at man bryter ned fettsyrer fra maten eller kroppen. Leveren omdanner fettsyrer til ketoner som hjernen og andre vev kan bruke til erstatning for glukose. Da fungerer hjernen  bedre og blir ikke avhengig av tilførsel av glukose fra maten ut over det kroppen selv kan lage. Ketoner danner mer ATP enn glukose og er av noen forskere kalt et «superbrensel».

Bør alle spise ketogent? 

Alle kan ha et ketogent kosthold, men nytten er individuell. De som kan ha særlig nytte av et slikt kosthold, er diabetikere, prediabetikere, kreftpasienter og mange med nervelidelser som MS, ALS, epilepsi, Parkinsons og Alzheimers sykdom. Personer som er sterkt avmagret eller i vekst, kan trolig ha nytte av noe mer karbohydrater, særlig i form av grønnsaker og frukt som avokado.

Bør alle faste, og hva er i så fall den beste måten å faste på?

Alle kan ha nytte av å faste et par ganger i året eller å innføre periodisk faste. Det finnes mange varianter og ikke bare én metode. Felles for alle er at man ikke spiser og avstår fra mat lenge nok til at kroppen kan regenerere seg selv og komme i ketose. Særlig overvektige og alle andre med insulinresistens kan ha nytte av en fasteperiode på 2-3 uker, mens de fleste vil kunne ha nytte av periodisk faste, dvs. jevnlig avholde seg fra å innta mat i 12-18 timer, gjerne daglig.

Hvordan kan man innlemme både keto og faste i en vanlig hverdag?

Det enkleste er å spise under 50 g karbohydrat per døgn og ikke å spise mer enn 2 måltider hver dag, dvs. at man faster 12-16 timer hver dag.

Hva kommer du til å prate mest om på Høstkonferansen?

Noen historiske erfaringer fra jeger- og sankertilværelsen til forskning som viser nytten av faste i ulike varianter.

Her kan du bestille tilgang til direktesending (LIVE HD-TV) fra Høstkonferansen. I tillegg vil du kunne se opptak i 3 måneder. Ekstra bonus i år er at du i tillegg vil få tilgang til alle opptakene fra 2018.

I tillegg til Dag, er det en lang rekke andre spennende og nyttige foredrag du kan få med deg. Vil du være til stede i Sandvika, kan du bestille billetter via Lille Måne.

Legg inn en kommentar