Oddveig Myhre til Terapeutdagene 2019

Lagt ut av

Oddveig Myhre er utdannet Naturopathic Medical Doctor (NMD) fra USA. Hun har drevet et eget legesenter som spesialist i nevrologisk immunologi og har sammen med en kollega skrevet fire skolebøker innenfor naturmedisin. I tillegg har hun forelest i endokrinologi, immunologi, miljøsykdommer og nevrologi i flere år.

Helt kort, hvorfor reagerer menn og kvinner forskjellig på kosthold?

Det korteste svaret må bli hormonforskjeller, men det er et veldig forenklet svar. Det er mange flere faktorer som er involvert, som sammensetningen av tarmbakterier i fordøyelsen. Hvordan disse tarmbakteriene tar opp fett, hvorav mange er byggeklossene til hormoner, og hvordan disse bakteriene også er involvert i opptak av næringsstoffer. Selvfølgelig har kroppsstørrelse og muskelmasse noe å si for forbrenningen i kroppen. Det at kvinner kan bli gravide gjør en stor forskjell både i hormoner og immunforsvaret.

Hva er den største forskjellen på menn og kvinner når det gjelder kosthold? 

Forskning har hittil funnet at testosteron hos menn regulerer blodsukkeret bedre uansett hva slags kost de spiser, mens kvinner har tendenser til mer ustabilt blodsukker nesten uansett hva de spiser. Urettferdig? Kanskje, men det er ikke større forskjeller enn at hvis vi tilpasser kostholdet litt og sørger for bedre hormonbalanse hos spesielt kvinner, så burde det faktisk være ganske ubetydelige forskjeller. Poenget er bare at vi må skjønne at det er forskjeller og nok kunnskap til å korrigere for dette hvis nødvendig.

Hva slags type kosthold passer best for kvinner (sånn generelt)? 

Det kommer helt an på hva kvinnen ønsker å oppnå, om hun har matintoleranser, tarmsykdommer, hormonsykdommer eller om det er snakk om graviditet. Helt generelt så syns jeg alle, menn og kvinner, bør spise en kost som balanserer blodsukkeret, kall det lavkarbo, ketogenisk eller steinalderkost. Det er fordi et balansert blodsukker betyr at stresshormonene er i balanse og dermed er kroppen i en roligere tilstand. For kvinner er det i tillegg viktig at kosten inkludere grønnsaker fra korsblomstfamilien (rosenkål, brokkoli, blomkål, hodekål, kålrabi osv). Grønnsaker som dette balanserer østrogenene i kvinnekroppen og mater tarmfloraen.

Og for menn?

De trenger også et kosthold som stabiliserer blodsukkeret, noe som de fleste lavkarbo-, keto-, steinalder- og paleokosthold gjør. Igjen, hva ønsker han? Er han overvektig, fått type 2 diabetes, har testosteronet blitt lavere, prostataproblemer, depresjon eller andre helseproblemer? Jeg tror det er viktig å individualisere kosten for personen det gjelder, men uansett så tror jeg sukker, og mat som kroppen fort omdanner til sukker, er noe begge kjønn skal være veldig forsiktige med.

Det er mange som lever ketogent for tiden og faster periodisk. Er dette bra for både kvinner og menn, eller er det kjønnsforskjeller også her?

En del forskning er gjort på mus når det gjelder kostholdsplaner, men det mange ikke vet, er at det stort sett bare er guttemus som er brukt i disse forskningsarbeidene. Det er derfor veldig interessant å se at når vi inkluderer jentemus i slike eksperimenter, så får vi andre resultater enn det vi ser hos guttemusene. Det er fortsatt mye forskning som gjenstår å bli gjort her, men vi vet at tarmfloraen til kvinner og menn er forskjellig. Vi vet at det betyr forskjell i opptak av blant annet fett og vitaminer, og muligens også andre ting. Mer forskning må gjøres her. Når det er sagt, så tror jeg et ketogent kosthold kan være til stor nytte for begge kjønn i forhold til optimalvekt. Spørsmålet er bare om kvinner skal ha litt mer grønnsaker, og spesielt da fra korsblomstfamilien, og om menn skal holde seg unna visse typer fett fordi det muligens irriterer prostataen. Det er også noe forskning som viser at menn muligens kan få leverproblemer hvis de spiser kost som er veldig rik på fett, men jeg tror dette er mer relatert til type fett de spiser.  Så lenge det er sunt fett, ikke bearbeidet, og det ikke er fullt av miljøgifter, så mener jeg at fett er utrolig viktig for å balansere kroppen.

Helgen 25-27 oktober skal du prate på Terapeutdagene. Hva skal du snakke om der?

Jeg skal snakke om hva som påvirkes av tarmfloraen: er det du som styrer kroppen din eller er det faktisk tarmen? God tarmhelse er mer enn bare fordøyelse av mat og drikke. Visste du for eksempel at tarmhelsen din er viktig for blant annet humøret, immunforsvaret og blodtrykket ditt? Dette er temaer jeg kommer innom.

Her kan du bestille tilgang til direktesending (LIVE HD-TV) fra Terapeutdagene. I tillegg vil du kunne se opptak i 3 måneder. Ekstra bonus i år er at du i tillegg vil få tilgang til alle opptakene fra 2018.

Dersom du ønsker å være med på Sundvolden, bestiller du billett via Kongresspartner.

Oddveig Myhre snakket også på Høstkonferansen, som du fremdeles kan bestille opptak til (tilgang i 3 måneder).

Legg inn en kommentar