Forbrukermakt nytter

Lagt ut av

Det er nok dessverre sjelden at matindustrien gjør noe uten at de blir tvunget til det av et regelverk, men Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) sammen med Marit Kolby Zinöcker har klart å få Coop til å fjerne en del omstridte tilsetningsstoffer fra egne matvarer (1).

Disse tilsetningsstoffene er karragenan (E407), (natrium)karboksymetylcellulose (E466, E467) og polysorbat 80 (E433), som kan skape inflammatoriske prosesser i flere av kroppens organer ved at de endrer tarmfloraen.

Vi har skrev om dette tidligere. Les også:  Enda en grunn til å spise ekte mat

En rekke dyrestudier har vist at tilsetningsstoffene endrer tarmfloraen i forsøksdyr, noe som påvirker immunresponsene og de metabolske prosessene i dyrene på en negativ måte. Denne endringen i tarmfloraen fører til systemisk inflammasjon i flere av dyrenes organer, blant annet i tarmene (2).

Det å spise mat av god kvalitet som er minst mulig bearbeidet, er et viktig prinsipp i et kosthold som skal fremme god helse. De siste årene har det også kommet forskning som viser hvor viktig dette er (selv om det er helt logisk). Man har sett forbindelser mellom ultraprosessert mat og fedme, diabetes 2 og andre metabolske sykdommer (3).

Det viser seg altså at det er bedre å spise mat som kommer fra naturen, enn å spise mat som kommer fra en fabrikk. Tenk det!

At Coop nå tar bort en del tilsetningsstoffer er et steg i riktig retning. Det er klart at noen tilsetningsstoffer er bedre enn andre, og noen bearbeidingsmetoder er mer skadelige enn andre. Problemet er at det er vanskelig å vite sikkert hva som er best, siden det er nesten umulig å forske på langtidsvirkningene og spesielt når man også tar hensyn til cocktail-effekten (4). Derfor vil det være tryggest å spise mest mulig naturlig mat av god kvalitet.

Men takk til LMF, Marit Kolby Zinöcker og Coop for et steg i riktig retning!

PS! Mattilsynet sitter passivt i påvente av eventuelle nye rapporter fra EFSA.

  1. https://www.lmfnorge.no/undersider/nyhetsartikkel-2/coop-forbyr-omstridte-tilsetningsstoffer-i-alle-egne-nye-matvarer?PID=19&M=NewsV2&Action=1
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872783/
  3. https://forskning.no/mat-og-helse-ny-overvekt/blir-vi-fete-og-syke-av-ultraprosessert-mat/270390
  4. https://vkm.no/vkm/omvkm/blogg/bloggen/bloggarkiv/hvavetforskerneomcocktaileffekter.5.603b4b3f15e844e40f63513b.html

Legg inn en kommentar