Ashwagandha – endelig godkjent i Norge!

Lagt ut av

Den velkjente adaptogene urteplanten Ashwagandha er endelig godkjent for salg i Norge. Den var tidligere registrert som «reseptbelagt legemiddel» til tross for at planten er mye solgt og brukt over hele verden. I denne artikkelen tar biopatilærer Fride Aasen for seg bruk av denne fantastiske planten.

Les også: Tusen takk for 5 år med kjempeinnsats for bransjen!

Beskrivelse

Ashwagandha, eller Withania somnifera på latin, er en eviggrønn busk som blir ca. 2 meter høy. Plantens blader er ovale, og blomstene små og gulgrønne. Etter blomstringen får planten røde bær med gule frø. Man finner den hovedsakelig viltvoksende i India og Vest-Asia, men også rundt Middelhavet. Til medisinsk bruk anvendes roten. Av aktive kjemiske innholdsstoffer finner vi blant annet steroider som withaferin A og sitoindosid, acylsteryl-glykosider, alkaloidene tropin, pseudotropin og somniferin, samt stoffet withaone (1). Alle disse stoffene gir planten dens mange gode egenskaper, slik som:

 • Generelt styrkende (adaptogen)
 • Sedativ, avslappende
 • Betennelsesdempende
 • Nerveberoligende
 • Blodtrykkssenkende
 • Krampeløsende
 • Immunstimulerende
 • Foryngende
 • Afrodisiakum

Adaptogene egenskaper

For at en plante skal bli klassifisert som et adaptogen, skal den påvirke kroppens generelle motstandskraft mot psykisk og fysisk stress. Det er binyrenes funksjon som blir styrket gjennom påvirkning av hypofysens produksjon av hormonet ACTH (adrenokortikotropin). Dette hormonet er viktig for at vi skal kunne tilpasse oss livets indre og ytre forandringer (adaptasjon) og bygge opp en sunn motstandskraft mot stress. Adaptogene urteplanter påvirker kroppens naturlige regulasjonssystem og styrker på en slik måte motstandskraften mot sykdom og stress.

Da mennesker i dag inntar mange stimulanser som kaffe, te, alkohol, snus m.m., som alle stimulerer kroppen til å produsere energi, er det viktig å passer på de organene som hele tiden må produsere denne energien. Vi må rett og slett fylle opp lagrene innimellom. Det er som en bueskytter som må trekke buen langt tilbake for at pilen skal gå langt fremover.

Dagens mennesker har ofte et nervesystem som er overstimulert og ikke klarer å slappe av. Da uteblir overskudd, god søvn, evnen til å fokusere og prestere. Man føler man trenger energi, men på samme tid klarer man ikke å slappe av. Da er ikke flere stimulanser svaret, men urteplanter som både styrker kroppens evne til å øke energien og virker dempende og avslappende på samme tid.

NB! Vi sender live nett-TV fra Høstkonferansen 2021. Du kan også se opptak i 3 måneder. 

Tradisjonelt bruk

Ashwagandha, som også kalles «indisk ginseng», er an av de mest brukte urteplanter innen Ayurvedisk medisin. En god kvalitet ved urteplanten er som sagt at den virker både styrkende og beroligende.

Ashwagandha har altså både stimulerende og sederende egenskaper, noe som gjør at den kan brukes ved et stort spekter av lidelser. Innen Ayurveda klassifiseres den som en «rasayana», det vil si en plante som har foryngende egenskaper (2). Det latinske navnet Withania somnifera indikerer at planten har søvndyssende egenskaper. Urten har i flere hundre år blitt brukt som et middel for å oppnå fysisk og psykisk velvære, også ved søvnproblemer. Den egner seg bedre enn ginseng til unge mennesker da ginseng kan virke for stimulerende.

Hjertet og nervesystemet

Studier med Withania somnifera eller Ashwagandha har vist at urteplanten minsker kolesterolnivået i blodet. Både triglyserider og det totale kolesterolnivået minsket, HDL-kolesterolet og produksjonen av galle økte (3). Galle hjelper kroppen å bryte ned fett, så dette er en viktig egenskap. Urteplanten har også hjertestyrkende og hjertebeskyttende egenskaper, sannsynligvis grunnet sin antioksidante virkning (4,5).

Innholdsstoffet withanone virker nervebeskyttende ved oksidativt stress, og erfaringsmessig har urteplanten vist seg å behandle kronisk tretthet og utmattelse. Noe av forklaringen kan være at ved disse lidelsene finnes det oksidativt stress (belastninger fra miljøgifter) i kroppen og at dette gir seg utslag i utmattelse (6,7). Mange kroniske sykdommer har oksidativt stress og betennelser som årsak, noe som skulle gi planten en stor nytteverdi, blant annet ved å forebygge mot kroniske sykdommer.

Hukommelse

Studier viser også at withanone påvirker kognitive verdier (hukommelse, innlæring) ved å hemme anti-inflammatoriske cytokiner som TNF alfa, IL-1 beta, IL-6 (stoffer som øker betennelse) m.fl. Studier viser altså at Ashwagandha øker stamina, har nervecellebeskyttende egenskaper, bedrer hukommelsen, hemmer betennelser og minsker oksidativt stress og virker antireumatisk. Planten kan være bra ved lidelser som hukommelsessvikt, nervøs utmattelse og kronisk tretthetssyndrom (6,7,8). Siden den kan hemme utviklingen av betennelser, vil den være viktig i behandling av autoimmune lidelser.

Planten har også krefthemmende egenskaper (9). Den regnes i tillegg som et afrodisiakum og kan brukes ved infertilitet (spesielt hos menn) og impotens (10).

Kombinasjoner

Da man helst ikke skal bruke kun en og en urt over lang tid, er det viktig å kunne kombinere urter med andre for å få en god synergieffekt og unngå bivirkninger. Withania somnifera kan kombineres sammen med:

 • Bacopa monniera, Lavendula officinalis, Chamomilla recutita, Schisandra chinensis, Valeriana og Verbena ved søvnmangel, uro og nervøsitet
 • Glycyrrhiza glabra og Schisandra chinensis ved stress
 • Rosenrot ved lav energi
 • Eleutherococcus, Echinacea purpurea, Uncaria tomentosa og Glycyrrhiza glabra ved dårlig immunsystem

Kontraindikasjoner

Ingen kontraindikasjoner ved normal dose, men man bør ikke innta Ashwagandha ved bruk av reseptbelagt medisin mot angst eller søvnløshet. Bør ikke inntas ved graviditet.

Dersom du ønsker å lære mer om naturmedisin, anbefaler vi Naturmedisinsk grunnutdanning, og Helsekostveileder, dersom du ønsker å lære mer om helsekostprodukter.

Kilder:

 1. Kerry Bone, Simon Mills (2013): Principles and Practice of Phytotherapy. Second edition. 3 (1097).
 2. Narendra Singh, Mohit Bhalla, Prashanti de Jager, and Marilena Gilca (2011): An Overview on Ashwaganda: A Rasayana (rejuvenator) of Ayurveda.
 3. Visavadia NP., Narasimachariya AV. (2007): Phytomedicine. 14 (2-3): 136-142.
 4. Mishra LC., Singh BB., Dagenais S. (2000): Scientific basis for the therapeutic use of Withania somnifera, a Review.
 5. Mohanty I., Arya DS., Dinda A. et al (2004): Mechanisms of cardioprotective effect of Withania somnifera in experimentally induced myocardial infarction.
 6. Navjot Shah et al. (2015): Combinations of Ashwagandha Leaf Extracts Protect Brain-Derived Cells against Oxidative Stress and Induce Differentiation.
 7. Dar NJ, Bhat JA, Satti NK, Sharma PR, Hamid A, Ahmad M (2017): Withanone, an Active Constituent from Withania somnifera, Affords Protection Against NMDA-Induced Excitotoxicity in Neuron-Like Cells.
 8. Pandey, A. et al. (2018): Multifunctional neuroprotective effect of Withanone, a compound from Withania somnifera roots in alleviating cognitive dysfunction.
 9. Winters M.: Ancient medicine, modern use: Withania somnifera and its potential role in integrative oncology. 2006 Dec;11(4):269-77
 10. Ahmad MK. Mahdi AA. Shukla KK. et al (2009): Fertil Steril.

Legg inn en kommentar