Vi ønsker Gry Hammer velkommen som lærer!

Lagt ut av

Gry Hammer har vært foreleser på Tunsberg i mange år og skal nå begynne å jobbe mer fast hos oss, blant annet som lærer ved utdanningen Kostholdsveileder. Gry er forfatter, kurs- og foredragsholder og har utgitt åtte bøker, blant annet om fermentering og tradisjonsmat.

Hva var det som førte til at du ble interessert i helse? 

Jeg har alltid vært opptatt av naturmedisin, urter, dyrevelferd og naturen. Men det var først midt i 20-åra at jeg tok aktive grep for å komme meg bort fra magesmerter, allergi mot husstøv og betennelser i kroppen, oftest i urinveier og bihuler. Jeg hadde spist uendelige mengder antibiotika og antihistaminer frem til da. Jeg testet ut homeopati og blodtypedietten i denne fasen, begge deler gjorde at jeg fikk en bedre hverdag og kunne kaste allergimedisinene. Siden har jeg testet ulike dietter og har de siste ti åra strandet på det vi gjerne kaller tradisjonsmat, med fokus på kortreist, næringstett og lettfordøyelig mat.

Helse er jo veldig sammensatt. Hva mener du er de viktigste tingene å ta tak i for å få en bedre helse?   

Det viktigste er å våge å kjenne etter hva du trenger og bli nysgjerrig på hvem du er. Det samme fokuset bør du ha ovenfor klientene dine, hjelpe dem til å bli kompetente på seg selv. Hvordan føler du deg når du spiser denne maten eller når du er sammen med denne personen? Blir du glad, får du energi? Eller blir du sliten? Hvordan påvirker det søvnen at du spiser middag klokken 17 eller 20? Vi lar oss påvirke på mange plan, både fysisk og emosjonelt- og hele mennesket må ivaretas for å oppnå god helse. Av og til må du stå i noe vanskelig i livet, som ikke lar seg løse. Da er det viktigere å øve seg på at livet er som det er og bli god på å stå i livets ubehag, for det kommer du aldri unna. Da er det også godt å vite at det alltid er nyttig å ha fokus på næringsrik, bærekraftig og lettfordøyelig mat. Det er aldri feil å spise bra.

Hvorfor tror du det er så vanskelig for folk å leve sunnere liv?

Fordi vi er vanedyr og kan bli konforme uten at vi nødvendigvis føler at vi har det spesielt bra. Vi gjør det vi gjør fordi vi alltid har gjort det og sånn er det bare. Det er vanskelig å leve sunnere liv fordi vi er sosiale vesen som lar oss prege av familie, venner, kolleger og det kan være vanskelig å stake ut sin egen unike vei når andre stadig skal mene og servere noe annet enn det du opplever gjør deg best. Vi har også en veldig sterkt etablert kosekultur i Norge som består av å tylle i seg store mengder smågodt, snacks, kaker og gjerne rødvin i store kartonger. Stort og billig skal det være og vi koser oss glugg ihjel. Det er vanskelig for mange å stå imot denne kosekulturen. Det vanskeligste er kanskje likevel at ernæringsekspertene er så veldig uenige og forskningen spriker i alle retninger og tolkes ulikt alt etter hvem som har studiene i hende. Dette gjør det vanskelig å vite å hvor man skal legge sin tillit og hva man skal tro er det beste kostholdet og den mest bærekraftige livsstilen.

Hva mener du er de største utfordringene i helse-Norge i dag? 

Systemfeil og manglende tverrfaglig samarbeid. Kompetansen sitter på hvert sitt nes og rir sine unike kjepphester. Det blir vanskelig å få perspektiv og se hele mennesket med en slik modell.

Du jobber med mye forskjellig, hva er det som ligger ditt hjerte nærmest?

Det er nettopp derfor jeg jobber med mye forskjellig, fordi jeg ikke klarer å velge bare en greie å konsentrere meg om. Da føler jeg meg fanget og kneblet. Jeg føler et stort ansvar for Moder Jord og er brennende opptatt av dyrevelferd, regenerativt landbruk og matproduksjon. Et bærekraftig liv handler også om å ta vare på enkeltmennesket og jeg har brukt mye yoga og meditasjon for å utvikle meg selv men også for å akseptere og tåle meg selv, like meg selv. Jeg har også denne skapende kunstneren i meg som gjør at jeg må skrive litteratur, utover å formidle matkunnskap og oppskrifter, eller så visner jeg i ånden.

Hva er ditt beste råd til terapeuter og kostholdsveiledere som vil starte egen praksis basert på det du har lært på din vei?

Du må se den enkelte klient for å kunne hjelpe den. Alle er forskjellige. Våg å stå opp for det du tror på, men ved å være profesjonell og vise til fakta. Det er også viktigere at du er ydmyk og åpen på det du ikke forstår eller kan, enn å være bastant og påståelig. Unngå synsing og unngå å diskutere med kritiske familiemedlemmer, kolleger og bekjente. Du trenger ikke overtale noen til å tro på deg. De kommer til deg de som tiltrekkes av din måte å tenke helse og ernæring, det er disse du skal hjelpe med din kompetanse og ingen skal overtales til å tro på deg. Prøv også å ha kostveiledning i fokus og ikke bli besatt av enkelte produkt og merker som du mener kan hjelpe på alt og alle- og som du prøver å få dine klienter til å kjøpe.  Det er jeg allergisk imot. Da er det pengene som tar over fokuset og ikke klienten, og du vil raskt miste din integritet.

Nå som du skal begynne fast som lærer hos oss, hva kommer du til å ha mest fokus på i undervisningen?

Jeg skal undervise først og fremst i matkunnskap og matproduksjon og vil naturlig nok legge stor vekt på dette. Jeg er svært opptatt av bærekraft og regenerativt landbruk og vil ha mest fokus på å formidle kunnskap om hvordan vi kan opptre for å redde verden og ikke på det som vi allerede vet er skadelig og lite regenerativt. Jeg vil også gjøre det jeg kan for å trygge den enkelte i terapeutrollen og gi gode råd til hvordan lykkes og stå trygt i seg selv og sin kunnskap.

Ønsker du å bli Kostholdsveileder?

Gry Hammer vil være lærer på Kostholdsveileder del 1 i Tønsberg, sammen med Jens Veiersted 25. april til 3. mai 2020. 

Dette passer godt for deg som ønsker å gjennomgå pensum på en raskere måte, ha undervisning i klasserom og ikke minst møte andre Kostholdsveiledere. Vi lager mat sammen, så det blir mye praktisk og nyttig å lære rundt dette. Du får også tilgang til nettskolen. 

Har du ikke mulighet til å være til stede i Tønsberg så kan du ta hele Kostholdsveileder som et nettstudium.

Trenger du studieveiledning eller lurer du på noe?
Kontakt oss eller ring oss i administrasjonen på 33 61 10 90.

Legg inn en kommentar