Viktigere enn noen gang!

Lagt ut av

De fleste har fått med seg at dersom man allerede har et helseproblem, som hjertesykdom eller diabetes, er det større risiko for å bli innlagt på sykehus eller i verste fall dø av COVID-19. Faktisk viser noe forskning at mennesker under 65 år som allerede har helseproblemer har samme risiko som mennesker over 65 år uten helseproblemer (1).

Å tro at COVID-19 er det siste alvorlige viruset vi kommer til å oppleve, er naivt. Vi kommer nok til å møte på mange pandemier i fremtiden – både forårsaket av virus og andre smittestoffer (2). Derfor er det viktigere enn noen gang å prioritere helsen sin. Dersom man allerede har helseproblemer, bør man gjøre det man kan for å bli kvitt dem (så sant det går). Og dersom man lever usunt, men foreløpig ikke har blitt syk, bør man virkelig begynne å forebygge.

Skremmende tall

70-80 % av norske dødsfall er forårsaket av sykdommer som er relatert til livsstil, såkalte livsstilssykdommer (3). Eksempler på livsstilssykdommer er overvekt, høyt blodtrykk, koronar hjertesykdom, hjerneslag, diabetes type 2, kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS), artrose, flere kreftformer og rusrelaterte sykdommer (4).

I Norge skyldes nesten fire av fem dødsfall hjerte- og karsykdommer og kreft. På verdensbasis dør 36 millioner årlig på grunn av dårlige livsstilvaner og et usunt kosthold. En av fire av disse rekker ikke en gang å fylle 60 år, viser tall fra WHO (3). Ikke-smittsomme sykdommer har etter andre verdenskrig blitt den viktigste helseutfordringen i den vestlige verden (4).

Alt dette er veldig relevant i COVID-19-debatten.

Tenk litt over dette:

 • Mennesker med hjerteproblemer har tre ganger så høy risiko for å dø av COVID-19 (5)
 • Mennesker med diabetes har også tre ganger så høy risiko for å dø av COVID-19 (6)
 • Mennesker med kronisk lungesykdom har dobbelt så høy risiko for å dø av COVID-19 (7)
 • Noen studier antyder at fedme er den nest største risikofaktoren for sykehusinnleggelse pga COVID-19 etter alder, selv når ikke andre helseproblemer er til stede. Og unge voksne ser ut til å være særlig utsatt (8)

Dette er skumle tall når vi vet hvor mange som lider av disse livsstilssykdommene, både i Norge og i resten av den vestlige verden.

Men det som omtrent aldri diskuteres i media er at det ikke trenger å være sånn.

De fleste sykdommene og helseproblemene som øker risikoen for sykelighet og dødelighet fra COVID-19 er drevet av kosthold og livsstil, og er fullstendig mulig å forebygge.

De er et resultat av et misforhold mellom våre gener og biologi, og vårt moderne miljø – inkludert ultraprosessert og raffinert mat, en for stillesittende livsstil, for lite søvn, for stor eksponering for kunstig lys, en høy giftbelastning og kronisk stress.

Vi har alltid visst at kosthold, livsstil og miljøfaktorer er drivkraften bak epidemien av kronisk sykdom. Og nå ser vi, ikke overraskende, at disse også øker risikoen for sykehusinnleggelse og død grunnet COVID-19.

Av denne grunn er tiltak for å forhindre og reversere disse forholdene viktigere enn noen gang.

Den gode nyheten er at selv om man allerede har en av disse underliggende helseproblemene, så er det ikke for sent å gjøre noen endringer for å beskytte seg mot COVID-19. For eksempel kan kosthold- og livsstilsendringer føre til signifikante endringer i blodsukkernivået i løpet av noen få uker. En studie i tidsskriftet Metabolism viste at å opprettholde normalt blodsukker hos personer med diabetes type 2 reduserte risikoen for alvorlig sykdom hos personer med COVID-19 (9).

På lengre sikt er det helt klart at kostholdsveiledning, ernæringsterapi, biopati og andre tilnærminger som kan hjelpe folk til å gjøre vellykkede og varige endringer i kostholdet, atferden og livsstilen sin vil bli enda viktigere enn de allerede er.

Dersom du ønsker å lære mer om sammenhengen mellom kosthold, livsstil og helse, ta en titt på studieutvalget vårt. Dersom du ønsker hjelp til å legge om kostholdet og livsstilen din, og bli kvitt helseproblemer, søk etter behandler i ditt fylke.

Skrevet av Signy Skåre, lærer på Helsekostveileder, Naturlig hudhelse og Spesialisering i SIBO og andre dysbioser.

Kilder:

 1. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/groups-at-higher-risk.html
 2. https://forskning.no/historie-partner-pest/det-kommer-flere-virus-som-vi-ma-forberede-oss-pa/1660589
 3. https://forskning.no/diabetes-forebyggende-helse-kreft/flest-dor-av-livsstilssykdommer/1139412
 4. https://sml.snl.no/livsstilssykdommer
 5. https://www.verywellhealth.com/covid-19-pre-existing-conditions-4801962
 6. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2762130
 7. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0085253820302556
 8. https://www.nytimes.com/2020/04/16/health/coronavirus-obesity-higher-risk.html
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7102634/

Legg inn en kommentar