Slet med hjertebank, hetetokter og intense smerteanfall i ansiktet – ble bedre ved å trekke en rotfylt tann

Lagt ut av

Kostholdsveileder TMS Cathrine Berge har slitt med helseproblemer hele livet. Hun ble frisk fra utmattelse og lavt stoffskifte ved å kutte ut melk og gluten, redusere sukkerinntaket samt å bruke bio-identiske hormoner. Parallelt økte problemene med hjertebank og trigeminusnevralgi – anfall med intense smerter i ansiktet. Det var først da hun fikk trukket en rotfylt tann at alle de store brikkene i helsepuslespillet hennes falt mer på plass.

Vi har skrevet om Cathrine Berges helsereise tidligere på bloggen. I den artikkelen beskriver Berge hvordan hun ble frisk fra utmattelse og lavt stoffskifte. Kunnskapen ervervet hun seg fra kostholdsveilederstudiet ved Tunsberg.

Berge begynte å gå til den helhetlig orienterte tannlegen Pål Hermansen i 2019.
– Under første konsultasjon ba han meg kontakte bioresonansterapeut Kamilla Hill for å sjekke om det var infeksjon i en tann som hadde vært rotfylt i 25 år.

Infeksjon i tann ga helseproblemer

Rotfylling er et inngrep for å bevare en tann som er «død». Den vanligste årsaken til rotfylling er at nerven i tannroten (pulpa) har tatt skade og er betent. Dette kan blant annet skyldes hull i tennene/karies, lekkasje i en fylling, tannkjøttsykdommen periodontitt (tannløsning), tanngnissing eller et slag mot tannen.

– Hermansen trodde det var infeksjon i tannen og at det kunne forklare en del av helseutfordringene jeg fortsatt slet med. Han ordla seg forsiktig, han ville ikke være bastant. Man skal trå varsomt fram når røntgenbildet ikke viser at tanna er infisert. Undersøkelser via bioresonansutstyr hos Hill viste at det likevel var tegn som kunne tyde på infeksjon i tanna.

Tre år tidligere gikk Berge på en massiv antibiotikakur for modic i ryggen. (Modic-forandringer er degenerative endringer i ryggvirvlenes endeplater som er synlige på MR) En klinikk i Danmark mistenkte at modic kom fra bakterier i munnen.
– I ettertid er jeg overbevist om at det kom fra den rotfyllingen i munnen, forteller Berge.

Oppdatering: Etter intervjuet har Cathrine funnet ut at hun rotfylte tannen i april 1986. Da var hun 21 år og det var også da at hodepinen, søvnvansker og slitenheten startet.

Forårsaket smerteanfall i ansiktet

Allerede da hun studerte ved Center for Naturlig Hormonterapi til å bli naturlig hormonveileder (ferdig utdannet februar 2022) ble hun anbefalt at dersom man hadde gjort flere tiltak for å bedre helsen uten å komme i mål, var det viktig å ta ut rotfylte tenner.

hørte foredrag med Hermansen på Terapeutdagene i 2022

– Jeg hadde stor motstand mot det. Jeg var redd for å risikere å måtte ta en stor antibiotikakur i etterkant og at inngrepet da totalt sett ville skade helsa mi mer enn det gagnet. Derfor ventet jeg. I mars 2022, da jeg hørte tannlege Pål Hermansens foredrag på terapeutdagene, skjønte jeg med hundre prosent sikkerhet at mine utfordringer handlet om den rotfylte tannen.

I foredraget snakket Hermansen blant annet om at infeksjon i tenner kunne være en årsak til trigeminusnevralgi, som Berge hadde vært plaget med i 15 år. Trigeminusnevralgi er anfall med intense, korte, skarpe, lynende eller gjennomborende smerter i deler av ansiktet som forsynes av trigeminusnerven. Da skjønte Berge at hun måtte legge frykten til siden og trekke den rotfylte tanna.

Du kan se opptak fra 2022

Alle som deltar på Terapeutdagene 2023, får tilgang til opptak fra 2022 i minst 3 måneder. Dette er inkludert foredraget med Pål Hermansen + mange flere!

Ble mye bedre

– Hvordan gikk inngrepet?
Tanna ble trukket og jeg blødde mye. Hermansen sa at det var et godt tegn. Når det kommer mye blod etter at en tann er trukket, så er det en mekanisme kroppen har for å «rydde opp» i bakteriene. Jeg nøs også masse i en uke etter trekkingen, og jeg nyser sjeldent. Det sies at det også handler om opprydning.

– Hvilke endringer merket du de første ukene?
Blodtrykket mitt ble vesentlig bedre etter fjerning av tanna. Over mange år har jeg ikke kunnet ta et eneste glass med champagne eller vin. Så fort jeg har tatt et glass vin så våknet jeg med trigeminusnevralgi dagen etter. Legen Geir Flatabø sier at smerten ved tilstanden er så intens at man kan bli suicidal av det. Tretten dager etter at jeg hadde fjernet den rotfylte tannen, drakk jeg to gin&tonic og to glass champagne på samme kveld, uten at jeg om natten eller dagen derpå fikk verken hodepine eller hjertebank.

Berge dro til sin faste fotpleier gjennom mange år noen uker etter at hun tok ut tannen.
Fotbehandlingen gjorde vondt. Jeg trakk beina mot meg, noe jeg ikke hadde gjort før. Nervesystemet mitt var så sensitivt. Hun syntes det var interessant å se hvor følsom jeg var etter at jeg fjernet tannen. Nervesystemet mitt hadde blitt påvirket og jobbet mye, men stabiliserte seg innen åtte måneder. Da kunne hun behandle beina mine uten å få en reaksjon.

Ble kvitt hjertebank, svetting, vond lukt og ansiktssmerter

De siste to årene før Berge tok ut den rotfylte tanna, var hun plaget med mye hjertebank om natten. Hun ser det i sammenheng med at kroppen jobbet med å fjerne bakterier.
Det er om natten bakteriene er aktive. Det startet vanligvis allerede da jeg gikk opp trappa for å legge meg. Det føltes som om hjertet traff taket og jeg badet i intens svette hele natta gjennom.

I årene forut hadde hun blitt frisk fra lavt stoffskifte og utmattelse gjennom kostholdsendringer og bio-identiske hormoner. Samtidig ble den nattlige hjertebanken og hetetoktene samt smertene i ansiktet og i leddene stadig verre. Berge fikk det ikke til å henge på greip.
Det føltes som om jeg hadde feber hver natt. Det var så ille at jeg i perioder måtte bruke to døgn på å tørke madrassen. Jeg vekslet mellom forskjellige senger i huset. Jeg måtte sørge for å innta elektrolytter og naturlig salt fordi jeg svettet så mye om natten at jeg fikk frostrier og elektrolytt-ubalanse av væsketapet.

Disse problemene forsvant gradvis etter tanntrekkingen.
Den vonde lukten jeg hadde i armhulene da jeg våknet om morgenen, ble gradvis bedre. Den intense svettingen, den ekstreme hjertebanken og trigeminusnevralgi ble etter hvert helt borte.

Hun har også blitt mye bedre i ankelleddene og i knærne.
Bakteriene dannet så mye giftstoffer at lymfesystemet ble overbelastet og stagnerte. Kroppen klarte ikke å rydde det ut. Derfor svettet jeg så ille, hadde hetetokter osv. Kroppen klarte ikke håndtere det. Nede ved anklene sitter det en lymfepumpe. Jeg har nå ikke lenger vondt i anklene når jeg står opp fra sengen om morgenen. Tidligere klarte jeg nesten ikke å komme opp når jeg stod på huk og knærne sviktet. Det er helt borte. Jeg var antakelig ikke veldig langt unna å få et hjerteinfarkt. For 1012 år siden fikk jeg påvist at jeg hadde hatt en liten blodpropp i venstre pannebrask. Jeg er usikker på om det skyldtes livsstilen med dårlig kosthold som jeg hadde hatt mesteparten av livet eller om det skyldtes tanna.

Sliter fortsatt med stress

Berge har fått kartlagt det meste av de store brikkene i sitt helsepuslespill og har blitt mye bedre. Samtidig har hun levd med helseproblemer mesteparten av livet, noe som har vært en sterk belastning for kroppen. Hun sliter fortsatt med ettervirkningene av dette. Hun har dessuten en genetisk nyresykdom (polycystisk nyresykdom) som forårsaker mange og store cyster som vokser på nyrene. Disse kan blant annet klemme på nerver og indre organer som igjen kan forårsake kroniske smerter.
Jeg fikk nettopp blodprøver som viste at homocysteinet har skutt til himmels grunnet mye stress. Stress gjør at man tappes for C-vitamin, B-vitamin, magnesium osv. Homocysteinet mitt er nå på nesten 17. Det bør være mellom 6 og 7. Jeg fikk korona høsten 2021, og februar 2022. Så mitt immunforsvar var svekket da jeg trakk tanna i mars 2022. Jeg burde nok ha ventet litt, med tanke på at jeg var lett mottakelig for disse virusene og infeksjonene. Så har jeg i året som var (2022) hatt to influensarunder, begge varte i 6 uker. Nå virker det som om jeg blir raskere bedre, da jeg hadde en runde nr. tre som bare varte en ukes tid.

Hun har lest boken Pulskuren av legen Torkil Færø og kjøpt seg pulsklokke.

Jeg kartlegger hva som stresser meg og ikke stresser meg, for å komme i mål med helsereisen min. Jeg jobber også med å stabilisere immunforsvaret mitt.

Ønsker å informere andre

Berge hadde den rotfylte tanna i ca. 25 år. Mange av helseproblemene hun har erfart kan ha hatt sin hovedårsak i den tanna, tror hun.
Jeg fikk påvist osteopeni (begynnende beinskjørhet) for fire år siden og jeg mistenker at bakteriene fra rotfyllingen kan være en medvirkende årsak. Gitt at jeg hadde spist et antiinflammatorisk kosthold i fem år, ble jeg veldig overrasket over resultatet. Jeg skal ta ny test om noen år for å se om jeg klarer å reversere videre utvikling av beinskjørhet.

Berge brenner nå for å formidle til andre at munnhelse er en viktig faktor som bør inkluderes i den helhetlige helseforståelsen. Blant annet anbefalte hun en venninne å trekke ut en rotfylt tann, noe som resulterte i at venninnen ble helsemessig mye bedre.

Terapeutdagene 2023

Flere av behandlerne/legene som er omtalt i artikkelen, er foredragsholdere på Terapeutdagene. Se program på denne siden.  Du kan melde deg på Nett-TV, og få tilgang med en gang. Pris kr 790


Lær mer:
Berge anbefaler leserne å se dokumentaren Root Cause, som gir mye utdypende informasjon om hvordan rotfyllinger kan bidra til alvorlige helseproblemer:

Forbundet tenner og helse, deltar på Terapeutdagene 2023 som utstillere.

Legg inn en kommentar