Små grep i hverdagen kan endre livet ditt for alltid

Lagt ut av
Kostholdsveileder og personlig trener Agata Koryl er opptatt av å se hele mennesket, og å starte i det små. Mottoet hennes er «Små grep i hverdagen kan endre livet ditt for alltid», og det er vi helt enige i! Det er det du gjør hver dag som i det lange løp vil gi den største helsegevinsten, og da er det viktig å ikke bite over for mye på en gang. Det er mye viktigere å gjøre endringer som er så enkle å gjennomføre at de blir en vane – en vane du kan ha for alltid!

Hei Agata! Takk for at du stiller opp til intervju! Kan du begynne med å fortelle litt om bakgrunnen din?
Jeg heter Agata Koryl og jeg er personlig trener og kostholdsveileder. Jeg studerte ved Idrettshøgskolen i Krakow, og avsluttet studiene med mastergrad. Jeg jobbet først over 20 år i fitnessbransjen i Polen. Jeg flyttet til Norge for 8 år siden sammen med familien min og jobber som trener og instruktør på treningssentret Ankerskogen på Hamar.

Hvordan ble du interessert i helse og ernæring?
Med årene begynte jeg å kjenne at trening ikke var nok for å opprettholde god helse og livskvalitet. Det er riktig næring og kosthold som spiller hovedrollen her. Trening kan være et hjelpemiddel, men det er kostholdet som står sentralt, også for vekttap.

Jeg har truffet veldig mange mennesker som trener hardt uten å gå ned i vekt og det har gjort dem frustrerte. Selv om mange av dem trener regelmessig, er de fortsatt overvektige.

Jeg merker også at riktig næring er en viktig faktor ved forskjellige sykdommer. Det er mange som kunne ha bli kvitt plager og blitt friske hvis de hadde spist riktig.

Hvorfor begynte du å studere Kostholdsveileder hos oss?
Jeg skjønte at det var helt nødvendig for meg å lære mer om kosthold hvis jeg virkelig ville hjelpe mine kunder. Jeg har lest mange bøker og vært på mange forskjellige foredrag, pluss at jeg elsker å lage mat. Så derfor bestemte jeg meg for å bli Kostholdsveileder.

Det er mange forskjellige studier der ute og jeg så på mange av dem. Det var tilfeldig at jeg kom inn på Tunsberg Medisinske Skole sin side. Der så jeg at dere er veldig opptatt av å spise mat som er laget fra bunnen av, som er minst mulig bearbeidet, mat som ikke har reist tusenvis av kilometer før den kommer på middagsbordet. Det likte jeg, og jeg bestemte meg for å starte hos dere!

Kan du fortelle litt om hvordan du jobber?
Jeg jobber veldig aktivt som kostholdsveileder nå. Først og fremst hjelper jeg overvektige mennesker som har drevet med forskjellige dietter gjennom hele livet og ikke fått resultater. Alle de som sliter med jojo-effekten og de som er lei av å «bestandig» være på diett er hjertelig velkommen hos meg. Jeg hjelper til med å få på plass gode vaner, og mitt motto er «Små grep i hverdagen kan endre livet ditt for alltid».

Jeg arrangerer livsstilsendringskurs på nett og fysisk på treningssenter. Jeg hadde f.eks. et kurs online i januar og et kurs på treningssenteret i mai. Jeg driver med individuelle samtaler både fysisk og online. Jeg har en konto på Instagram, hvor jeg deler forskjellige matoppskrifter og tips til hvordan man kan starte livsstilsendringen sin.

Hvordan jobber du med overvektige spesifikt?
Jeg jobber med kunder veldig individuelt, fordi de har forskjellige matvaner og daglig aktivitetsnivå. De fleste har prøvd forskjellige dietter gjennom hele livet. De har vært på diett så lenge de kan huske, og de fleste kjenner jo-jo-effekten også. De er leie og ofte veldig umotiverte. De gjør det samme hele tiden, selv om de ikke får resultater av det. Kostholdet deres inneholder som regel mye karbohydrater og de spiser lite variert, derfor er det vanskelig for dem å få nok næring. Det fører til at de er sultne og har lyst til å spise hele tiden.

Jeg starter alltid med små grep først, f.eks. å øke antall skritt per dag, bruke vann som tørstedrikk og bytte ut søtsaker med frukt. Kundene mine får et ark fra meg der de kan notere «gode vaner» gjennom 30 dager. De fleste får gode resultater og får en motivasjons-boost til å fortsette.

Da kan jeg veilede dem videre. Vi ser på hele uka og analyserer frokost, lunsj og middag. Det er viktig for meg å se på hvordan hverdagen deres ser ut. Er det mye stress? Lite aktivitet? Hvordan spiser de, hva spiser de, når spiser de, klarer de å lage maten selv?

De fleste trenger å få inn mer proteiner og fett, og jeg justerer slik at de kan få litt til hvert måltid i starten. Jeg forklarer at det er bra for blodsukkeret og gjør at de holder seg mette lenger. Jeg foreslår også enkle løsninger, som å lage smoothie på morgenen.

I tillegg til veiledning en-til-en, arrangerer jeg livsstilsendringskurs som går over 4 uker og heter «Kom i gang».

Det er delt inn i fire foredrag:

  • Motivasjon og gode vaner
  • Hvordan skape energi og næringsrikt kosthold og trening
  • Vaner og livsstilsendringer
  • Hvordan går man videre

I tillegg inkluderer det:

  • 10 minutters trening hver dag
  • Ukentlige oppgaver
  • Kostholdsplan med oppskrifter til frokost, lunsj, middag og snacks
  • «Kjøkkentid» hvor jeg viser hvordan de kan lage mat selv (enkle grep i starten)
De får et ark i starten av kurset hvor de skal skrive ned en plan for kurset. De noterer målet sitt øverst og hva de skal gjøre de neste 30 dagene for å nå det.

Deltagerne er generelt veldig fornøyde, de tar ansvar og de gjør jobben, rett og slett. Jeg har fått tilbakemelding om at det er det første kurset hvor de har måttet bestemme selv i stedet for å få en ferdig plan som ikke er individuelt tilpasset dem, og dermed som regel ikke virker.

Hva har du selv gjort med kostholdet ditt?
Jeg har jobbet i treningsbransjen i over 20 år, så jeg har ikke endret veldig mye på kostholdet siden jeg ble ferdig på skolen. Jeg spiser mer proteiner og fett enn karbohydrater, maks 3 måltider om dagen. Jeg elsker å lage mat, så det er ikke noe problem for meg. Til frokost er det alltid egg, enten omelett eller pølse med egg. Til lunsj blir det salat med frø, nøtter og fet fisk og til middag kraftsuppe eller kjøtt med masse forskjellige salater.

Hva var det viktigste du lærte om kosthold og helse mens du studerte Kostholdsveileder?
Jeg lærte mye om hvordan mat påvirker kroppen. Det er så viktig å lage mat fra bunnen av og kutte ut ultraprosessert mat. Heller spise matvarer som ikke har reist tusenvis av kilometer før de kom på bordet vårt. Vi må tenke på lokal mat, kjøpe grønnsaker og kjøtt fra lokale bønder. Daglig norsk kosthold inneholder alt for mye karbohydrater og ultraprosessert mat og det er lite næring i det også. Det påvirker vår helse direkte. Mange har også problemer med høyt blodsukker og det er skadelig for kroppen. Så å få stabilt blodsukker, altså spise mindre karbohydrater og mer fett og proteiner, er viktig på veien mot bedre helse og livskvalitet.

Det er en del sykdommer som kan behandles med riktig kosthold. Det er litt synd at det ikke er alle som er klare over det.

Jeg har også lært at når man jobbe med overvektige mennesker, er det viktig å ta et steg om gangen. Ta det gradvis, se på hele menneske, hvordan ser livet deres ut. Jeg lærte mye om hvordan stress påvirker fordøyelsen og hele kroppen. Det er mye vanskeligere å slanke seg når man har en stressende hverdag.

Altså det er helt avgjørende å se holistisk på et menneske.

Hvordan ser veien videre ut for deg? Har du planer om å utdanne deg mer, lage flere kurs eller har du noe annet spennende på gang?
Etter at jeg ble ferdig med kostholdsveilederstudiet, tok jeg kurs i «spisepsykologi». Jeg fortsetter med individuelle timer en-til-en. Jeg er veldig aktiv på sosiale medier, spesielt Instagram, og får stadig flere følgere der.

Jeg startet med online veiledning i tillegg til fysiske timer, og jeg forbereder meg til neste online livsstilsendringkurs som skal starte i november.

===

Dersom du ønsker å få hjelp av Agata eller være med på kurs i november, bør du sjekke ut behandleroppføringen hennes på skolens nettsider. Der finner du kontaktinformasjon og kan lese mer om hvordan hun jobber.

I oktober arrangerer vi Kostholdsveileder med samlinger på skolen i Tønsberg. Vi arrangerer fire samlinger i året, og begynner i oktober med tema 1-3. Du kan kombinere Kostholdsveileder på nett med samlinger, ta alt på nett eller alt med samlinger.

Legg inn en kommentar