Mat som gir energi i vintermørket

Lagt ut av

Høsten og vinteren bringer med seg mørketid og ofte dårlig vær, det vil si «innevær». Vi har lett for å bevege oss mindre og sitte mer stille. Det er ikke optimalt for helsen vår, derfor er kosthold og livsstil spesielt viktig i mørketiden.

I vårt moderne samfunn hvor vi har tilgang på all type mat til enhver tid, er det mange som har gått bort fra tidligere tiders måte å spise på, nemlig å spise etter sesongen. Fra september av, og gjennom hele vinteren, har vi god tilgang på rotgrønnsaker i Norge, blant annet rødbeter. Rødbeten er dessverre ikke blant de mest populære grønnsaker i vår tid. For manges vedkommende, er kjennskapen til rødbeter røde skiver som ligger i eddiklake og sukker, men det er ikke i den formen vi skal omtale rødbetene her.

Studier viser mange gode helsegevinster ved å innta rødbeter, blant annet kan vi bedre idrettsprestasjonene våre ved å innta rødbeter som juice. Nå er det ikke sikkert at alle mennesker tenker så mye på idrettsprestasjonene sine til daglig, men bakgrunnen for hvorfor dette skjer, tror jeg kan være av interesse. Årsaken er nemlig at rødbeter øker nitrogenmonoksidinnholdet (NO3) i blodet, slik at oksygen blir lettere tilgjengelig for cellene våre. Når vi trener, krever cellene mer oksygen og det blir derfor mer belastning på lunger og hjertet. Er vi ikke i form, får vi fort hjertebank og puster tungt fordi vi ikke klarer å oppta nok oksygen. Ved inntak av kosttilskudd som inneholdt rødbetejuice, økte forsøkspersoner sine prestasjoner betraktelig. Nitrater synes å påvirke den fysiske utholdenheten ved å bedre mitokondriets funksjon. I to studier som inkluderte 7 og 8 menn som fikk ½ dl rødbetejuice hver dag, fant man at de forlenget tiden med intensiv trening 15-25 %. Det er verdt å merke seg at nitratnivåene er på det høyeste 2-3 timer etter man har inntatt rødbetejuice (1,2,3,4).

Bedret cellerespirasjon er ikke bare viktig for idrettsprestasjoner, men for hjertet generelt, blant annet ved høyt blodtrykk. Hjertelidelser er en av de vanligste dødsårsaker i verden i dag, hvor høyt blodtrykk er en viktig risikofaktor. Studier viser at rødbeter senker høyt blodtrykk med sine blodkarbeskyttende og antikoagulerende egenskaper. I en studie med sunne frivillige mennesker, fant man at 3 timer etter inntak av rødbetejuice, minsket blodtrykket markant, noe man tilla den økte verdien av NO3 i plasma. Effekten synes å være større ved det systoliske blodtrykket, enn diastolen (5,6,7,8,9).

Det er viktig å merke seg at bedringen av blodtrykket sannsynligvis kommer av det høye innholdet av nitrater i rødbeten, som i sin tur forårsaker utvidelse av blodårene, og derav minsket trykk. Skal man derfor ha varige resultater ved høyt blodtrykk, må man fortsatt prøve å finne ut hvorfor blodtrykket er høyt, og gjøre noe med det – eventuelt innta rødbetejuice regelmessig. Husk at alt som har med hjerte- og karlidelser å gjøre, kan være alvorlige og bør alltid undersøkes og behandles av lege.

Økt cellerespirasjon er også viktig for hjernen og våre kognitive verdier. Oksygen som trengs for cellerespirasjonen bringes ut til alle cellene via blodet vårt, og når vi blir eldre, blir blodsirkulasjonen generelt dårligere. Dette går spesielt ut over hjertet og hjernen, de organene som er mest avhengig av tilførsel av blod. Studier viser at rødbeter kan øke mentale og kognitive verdier, sannsynligvis ved å øke blodtilførselen til hjernen, spesielt til den fremre delen av hjernen (5,10).

I tillegg er dårlig cellerespirasjon forbundet med mange kroniske lidelser som øker når vi blir eldre, blant annet betennelsestilstander. Rødbeter har et høyt innhold av pigmentstoffet betanin og polyfenoler. Studier viser at betennelsesmarkørene CRP og TNF-alfa sank betraktelig under forsøk med rødbetejuice. Betanin er funnet å være en sterk antioksidant som påvirker leveravgiftning ved å hemme reaktivt oksygen og derved indusere leverens avgiftningsfase 2-enzymer og kroppens antioksidantforsvar. En bedret leveravgiftning er viktig ved en mengde kroniske lidelser (11,12).

Innhold

Rødbeten (Beta vulgaris) dyrkes over hele verden, men kommer opprinnelig fra Sør-Europa hvor den stammer fra strandbeten som vokser vilt rundt Middelhavet. Den har vært brukt som både mat og medisin i mange tusen år, blant annet i gamle Hellas. Den inneholder mange vitaminer og mineraler, samt fytonæringsstoffene betanin, fytosteroler, saponiner og fiber:

 • Folat
 • Vitamin B6
 • Vitamin C
 • Magnesium
 • Mangan
 • Kalium
 • Jern
 • Fosfor

Egenskaper i henhold til tradisjonell kinesisk medisin (TKM)

Kvalitet: Nøytral til kjølende

Smak: Søt, krydret

Egenskaper: Styrker hjertet, blodet og milten. Beroliger lever-yang, fjerner leverstagnasjoner, gir fukt til tarmene, fører qi nedover. Fremmer utsondringen og flyten av galle til tarmene.

Hvordan anvende rødbeter

Du kan både juice og koke rødbeter. De er ypperlige å ha på en sunn brødskive, sammen med annet pålegg, for eksempel med hjemmelaget leverpostei. Kok rødbeter ca. 20 minutter, avkjøl og ta av skinnet. Skjær i skiver og legg på leverposteien. Kalde rødbeter passer også godt som tilbehør til kald ribbe med litt sennep til. Rødbeter er også nydelig å ha i salater og woket sammen med andre grønnsaker. For optimal medisinsk effekt, bør man juice rødbeten. Det finnes økologisk rødbetejuice å få kjøpt i helsekostforretninger, så man må ikke juice selv. Her kommer noen oppskrifter om du skal juice selv:

Rødbetejuice med ingefær

 • 1 rødbete
 • 1 gulrot
 • 1 eple
 • saften av ½ sitron
 • 2-3 cm fersk ingefær

Rødbetejuice med ananas og lime

 • 1 rødbete
 • 1 gulrot
 • 2 tykke skiver ananas
 • saften av ½ lime

Rødbetesmoothie med sjokolade

 • 1-2 dl rødbetejuice
 • 1-2 dl mandelmelk
 • 1-2 spiseskjeer kokosmelk/kokoskrem/gresk yoghurt
 • 1-2 ts økologisk kakaopulver

Man kan også ha i 1 ts eplecidereddik, noe som gjør drikken god og syrlig.

Vær oppmerksom på at fargestoffet betanin farger både urin og avføring, men er helt ufarlig. Tisser du rødt etter å ha spist rødbeter, er det altså helt naturlig.

Skrevet av Fride Aasen, lærer i naturmedisin.

Kilder:

 1. Filip J LarsenTomas A SchifferSara BorniquelKent SahlinBjörn EkblomJon O LundbergEddie Weitzberg (2011): Dietary inorganic nitrate improves mitochondrial efficiency in humans.
 2. Stephen J Baileyet al. (2009): Dietary nitrate supplementation reduces the O2 cost of low-intensity exercise and enhances tolerance to high-intensity exercise in humans.
 3. Margaret Murphy 1 Katie EliotRita M HeuertzEdward Weiss (2012): Whole beetroot consumption acutely improves running performance.
 4. David J MuggeridgeChristopher C F HoweOwen SpendiffCharles PedlarPhilip E JamesChris Easton (2014): A single dose of beetroot juice enhances cycling performance in simulated altitude.
 5. Luke StanawayKay Rutherfurd-Markwick , Rachel Page , Ajmol Ali (2017): Performance and Health Benefits of Dietary Nitrate Supplementation in Older Adults: A Systematic Review.
 6. Andrew J Webb 1 et al. (2008): Acute blood pressure lowering, vasoprotective, and antiplatelet properties of dietary nitrate via bioconversion to nitrite.
 7. Ditte A HobbsMarie G Goulding et al. (2013): Acute ingestion of beetroot bread increases endothelium-independent vasodilation and lowers diastolic blood pressure in healthy men: a randomized controlled trial.
 8. Leah T ColesPeter M Clifton (2012): Effect of beetroot juice on lowering blood pressure in free-living, disease-free adults: a randomized, placebo-controlled trial.
 9. Mario SiervoJose LaraIkponmwonsa OgbonmwanJohn C Mathers (2013): Inorganic nitrate and beetroot juice supplementation reduces blood pressure in adults: a systematic review and meta-analysis.
 10. Tennille D Presley et al. (2010):  Acute effect of a high nitrate diet on brain perfusion in older adults.
 11. Asgary et al. (2016): Improvement of hypertension, endothelial function and systemic inflammation following short-term supplementation with red beet (Beta vulgaris L.) juice: a randomized crossover pilot study.
 12. László Váliet al. (2007): Liver-protecting effects of table beet (Beta vulgaris var. rubra) during ischemia-reperfusion.

Legg inn en kommentar