Magen – ofte et oversett organ i fordøyelsen

Lagt ut av

Dette er første del av vår artikkelserie om fordøyelsen. Presentert av Jens Veiersted, ernæringsterapeut og fagansvarlig for skolens ernæringsfag.

Magesekken, et viktig organ i fordøyelsessystemet.

Noen sekunder etter at du har svelget, kommer maten ned i magesekken. Allikevel snakkes det oftest om tarmene og deres funksjon i forbindelse med fordøyelsesplager. Magen blir ofte utelatt. Selv om tarmene ikke har mulighet til å få gjort sin jobb uten en mage som fungerer.

Magens viktigste funksjoner er:

 1. Produsere magesyre
 2. Produsere noe som heter intrinsik faktor og som har med opptaket av B12 å gjøre.
 3. Produsere enzymet pepsin – for spalting av proteiner
 4. Produsere en rekke hormoner
 5. Produsere slimhinnen som beskytter magesekken mot magesyren
 6. Blande maten med magesyre og enzymer

Det er klart at med alle disse oppgavene, er det viktig at magen fungerer som den skal.  Resten av fordøyelsen er helt avhengig av at magen fungerer for at tarmene skal kunne gjøre jobben ferdig.

Magesyre

Hvis du spør et tverrsnitt av befolkningen om magesyre, vil en god del si at de har alt for mye. Det bobler over med sure oppstøt og halsbrann. Syrenøytraliserende medisiner spises jevnt og trutt for å holde symptomene i sjakk. Faktisk er syrenøytraliserende medisiner blant de mest solgte i Norge!

Et spennende spørsmål er om det faktisk er for mye magesyre som er problemet? Særlig fordi mange av symptomene er de samme som om man har for lite magesyre, altså mildt sagt forvirrende. Erfaringen er at vi ofte oppnår bemerkelsesverdig gode resultater ved å bruke tilskudd av magesyre eller andre ting som stimulerer magesyreproduksjonen.

Hvis vi ser på noen av de symptomene som man kan oppleve ved for lite magesyre, ser vi at flere av dem kan lett oppfattes om det motsatte:

 • Halsbrann
 • Maten blir liggende lenge i magen
 • Oppblåsthet og gassdannelse
 • Kronisk diaré
 • Kronisk Candida infeksjon
 • Dårlig ånde
 • Hudproblemer og flisete negler
 • Belegg på tungen
 • Ufordøyet mat i avføring
 • Kvalme etter å ha tatt kosttilskudd

Mange med fordøyelsesplager vil kjenne igjen flere av disse symptomene. Å lindre med medisiner gir ofte varierende resultater. Da kan det være fornuftig å vurdere noe som øker magesyren. Ett av stoffene som har vært brukt i folkemedisinen i århundrer er bitterstoffer.

En apertiff kan være god for fordøyelsen
En apertiff kan være god for fordøyelsen

Mange kulturer har en tradisjon om å ta en aperitiff før måltidet, ofte med bitre urter. I 1824 blandet en tysk lege, Siegert, angostura bitter for behandling av sjøsyke og fordøyelsesplager. Bruken av urter i Europa har sine røtter tilbake i gresk og romersk kultur. Mange kulturer har en tradisjon om å ta en aperitiff før måltidet, ofte med bitre urter.

I Tyskland har man Underberger og Jägermeister, i Danmark Gammel dansk, i Italia Fernet Branca for å nevne noen. Det var ikke sikkert man visste hva som skjedde i kroppen, men resultatet var mindre fordøyelsesplager. Til juletider i Norge sier mange at en akevitt må til for å fordøye den fete maten. Kjenner deg igjen i det vi beskriver her, så kan du altså ta årets aperitiff med god samvittighet.

Hva er din erfaring med magesyre? Har du for lite eller for mye tror du.?

Les også: Magesyre – har vi ikke alle for mye?

3 kommentarer

  1. Hei.
   Nei, det har ikke jeg noen erfaring med. Men det er alltid noen som kan få en uventet reaksjon, så utelukkes kan det ikke.
   Du kan prøve Aciglumin i forbindelse med forskjellge retter og se om reaksjonen er den samme. Da kan du eventuelt utelukke matreaksjoner.

   Mvh Jens

Legg inn en kommentar