Bytt ut kaffen med denne i høst!

Vi er allerede godt i gang med høsten. Dagene begynner å bli kortere, og vi er mer inne. Kroppen bruker litt tid på å tilpasse seg en ny epoke, og høsten er tiden vi er «frysepinner» og ikke helt vet hvordan vi skal kle oss. Hver årstid har sin sjarm og sine gleder, og om høsten er det ekstra godt å kose seg med en kopp varm drikke.

Norge er i verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking, så vi kan med fordel bytte ut noe av kaffen med andre drikker. Det er så mye spennende vi kan lage, for eksempel med urter som stimulerer kroppen og kan virke mot spesifikke plager. Selv om denne drikken hjelper mot typiske høstplager, er urten som urter flest og har et bredt spekter av andre egenskaper. Gjør deg klar til å begeistres!

Hovedingrediensen går du mest sannsynlig forbi ganske ofte. Trolig enser du den ikke, og om du skulle gjøre det – så smiler du og tenker kanskje på den gangen du puttet «kløpulveret» nedi genseren til ett søsken eller en av klassekameratene dine når du var liten.

JA! Det er nyper!

Nyper inneholder både vann- og fettløselige vitaminer, og er spesielt rik på vitamin C. De inneholder også flavonoiden quercetin, en kraftig antioksidant, som øker effekten av vitamin C og som kan beskytte mot høstinfeksjoner som forkjølelse, influensa og urinveisinfeksjoner (1).

Nyper har også blitt brukt forebyggende mot revmatiske plager. For de som sliter med slike plager, kommer disse gjerne frem når pila på gradestokken peker nedover (1).

Det du kanskje ikke visste, er at mens du plukker nyper, bør du ta en god kikk på nypebuskenes blader og greiner og se etter noe som ligner små røde nøster. Disse utvekstene lages av gallvepser og kalles også søvntorn (2). Legg et nøste under hodeputa for bedre søvn eller kok et avkok på de for å styrke immunforsvaret.

I aromaterapien brukes nyperosebladene som betennelsesdempende og antidepressiva, og ikke overraskende blir nype da brukt til apatiske og likegyldige mennesker når det benyttes Bachs blomstermedisin som behandlingsmetode (3).

Nyper smaker helt nydelig, men å rense de er en tålmodighetsprøve. Er du en stresset person, er dette drikken for deg, da du får god tid til å samle tankene og reflektere over dagen mens nypene renses. Nyperensing er enkel mindfulness-trening du kan legge inn i din hverdag 🙂

Nype latte til 2 personer

  • 2 never ferske nyper
  • 4 dl vann
  • 2 dl mandelmelk + 1 dl som skummes med melkeskummer (eller den melken du foretrekker)
  • 1-2 ss lønnesirup eller honning
  • 2 ts kanel

Start med å rensen nypene. Kok nypene i vannet i ca. 10 minutter. Kjør i en blender og sil nypesuppen gjennom en sil.

Hell nypesuppen tilbake i kjelen, tilsett melk og lønnesirup og varm opp, ikke kok.

I mens varmer/skummer du den ekstra melken. Hell nypeblandingen på glass, fyll opp med melkeskum og dryss på kanel.

Nyt! 🙂

Skrevet av Biopat Yvette Christiansen, lærer på studiet Pedagogikk for terapeuter

Kilder:

  1. STEINNYPE – Rosa canina (rolv.no)
  2. https://www.artsdatabanken.no/arter-pa-nett/gallveps
  3. Blomstermedisin til vekst og helbredelse av Audun Myskja

Legg inn en kommentar