Pizza uten gluten og kumelk

Lagt ut av

Jeg har lenge jaktet på et godt alternativ til hvetemel i pizzabunn, og denne oppskriften er den beste til nå. Vi lagde den som forrett til samlingen 7 trinn til god helse, som vi hadde i januar. Til hovedrett hadde vi andeconfit, som vi lagde selv ved å koke andelår i andefett på 150 grader i to timer (1). Til dessert hadde vi kokos panna cotta. Nam!!

Deilig liten sunn porsjonspizza
Deilig liten sunn minipizza

Pizzabunn

Først skjærer du av toppene på blomkålen, og har de over i en blender eller en kjøkkensmaskin slik at du får et litt grovt mel. Det blir ganske fuktig, og det er viktig å få ut det meste av fuktigheten. Du kan ha det over på kjøkkenpapir og/eller tørke det i ovnen.

Når du mener blomkålen har tørket nok har du den over i en bolle og tilsette litt mel (bokhvete, kikertmel, mandelmel eller annet glutenfritt mel du ønsker). 1-2 dl pr blomkålhode. Egg hjelper til å binde, men for mange vil gjøre at bunnen ikke bli like tynn. Revet ost, salt og olivenolje gir mer smak. Her kan du bruke all slags ost, men kanskje parmesan, gruyère, pecorino eller hvit geitost passer best. Vi brukte de to sistnevnte fordi melkeprotein fra sau/geit ofte er lettere å fordøye (inneholder betakasein A2, mens kumelk som regel inneholder mest A1) samt at mange er intolerante mot kumelk.

Forstek bunnen på 200 grader i 15-20 minutter, eller til fargen er gylden. Vi delte opp i små porsjonsbunner, siden vi hadde dette som forrett.

Tomatsaus

Sausen er minst like viktig som bunnen. Her brukte vi en blanding av ferske økologiske tomater, soltørkede tomater, tomatpuré, løk, hvitløk, chili, frisk oregano (eller tørket) og litt rødvin.

Start med å frese løk og hvitløk forsiktig. Tilsett tomatpuré og la den steke litt (dette gjør mye med smaken). Tilsett gjerne et glass rød- eller hvitvin før du har i tomater. La sausen koke forsiktig og lenge, minst en halv time. Smak til med salt og pepper og tilsett oregano. Det siste du kan gjøre, er å bruke en stavmikser eller food processor for å få en finere saus.

Vi toppet pizzaen med chevre, panchetta og serranoskinke.

Kokos panna cotta

Vi lagde en helt vanlig panna cotta (2) med kokosmelk og lime, men byttet ut søtning med kokossukker, fibersirup og lønnesirup, varmet opp frosne bringebær med litt søtning og brukte som saus, og toppet med ferske blåbær og physalis.

Kilder:

  1. http://heiamat.no/2013/10/18/andeconfit/
  2. http://www.godt.no/#!/oppskrift/7445/panna-cotta-med-kokosmelk

2 kommentarer

Legg inn en kommentar