Akupunktur uten nåler

Lagt ut av

Intervju med Erik Skjervagen, lærer i Qigong for terapeuter.

Hva er egentlig Qigong, Erik?

Erik Skjervagen
Erik Skjervagen, som er ansvarlig for dette studiet, er Qigong Grandmaster. Dette er den høyeste grad du kan oppnå innenfor Qigong. Han er også ordfører i Fyresdal.

Qigong er et medisinsk treningssystem. Man kan gjennom bestemte rolige og myke bevegelser, pust og tankefokus, forbedre sin helse og livskraft.

Hvem bør trene Qigong?
Alle bør trene Qigong, uavhengig  av alder og helse. Alle vil kunne få forbedret helse og livskraft gjennom slik trening. Man vil også gjennom slik trening bidra til å få ut sitt potensiale.

Hvilken posisjon har Qigong i Kina?
I Kina er det mangeårig tradisjon og kultur for Qigong (man sier mellom 5000-7000 år). Qigong er en del av det tradisjonelle kinesiske medisinske system, som er dypt rotfestet i kinesisk kultur. Derfor vil man for eksempel i alle parker i Kina se tusenvis av mennesker hver morgen som trener Qigong før de går på arbeid.

Hvorfor startet du med Qigong?
Mitt første møte med Qigong var en spesiell opplevelse. Jeg var ny student ved Nordisk Akupunkturhøyskole og første time skulle begynne. Vår hovedlærer i akupunktur, som også var Qigong Mester, ville at vi også skulle få høre om Qigong og oppleve Qi i praksis. Som han sa, alle som er interessert i kinesisk medisin burde lære Qigong.

Han gav oss en kort teoretisk innføring, men ville også demonstrere Qi og dens kraft. Han tok fram en av sine studenter og ba henne stille seg opp på gulvet. Han stilte seg flere meter unna og begynte å bevege hendene sine i ulike mønstre. Eleven begynte å bevege seg i takt og i like mønstre som hans håndbevegelser, i kraftige bevegelser.

Vi var ganske overrasket for vi hadde aldri hørt om eller sett Qigong i praksis. Etter timen hadde vi en diskusjon i klassen om hva som hadde skjedd. Halvparten mente at dette var avtalt spill, mens vi andre lurte på hva i all verden som hadde skjedd. Jeg bestemte meg der og da for å finne ut mer om Qi og Qigong og har siden trent hver dag i årevis.

Jeg har nå funnet ut, ved selvsyn og opplevelse, at Qi og dens kraft er mektig og kraftig, og at mye er mulig med Qi. Faktisk en rekke utrolige ting som jeg gjerne vil fortelle mer om.

Du bruker begrepet Qi veldig ofte. Kan du forklare hva du legger i begrepet?

Qi kan oversettes med energi eller livskraft. Den finnes overalt i universet og i oss alle, og i f.eks. trær, krystaller, planter dyr m.m. Den er basis for alle strukturer og liv, og former alt. Som eksempel på dette kan vi ta Milt-energi hos mennesker. Hvis den blir svak vil vi kunne bli krokrygget, fordi denne energien holder oss oppe. Vi vil kunne få blødninger da det er denne energien som holder blodet på plass i årene. Slik kunne jeg fortsette.

Du har jo også jobbet mye som terapeut. På hvilken måte har Qigong hjulpet deg i det arbeidet? 

Etter hvert som jeg har trent mye Qigong har mine muligheter for å benytte Qi på ulikt vis økt. Når jeg nå ønsker å stille en diagnose for mine pasienter, kan jeg kjenne hvilke meridianer og organer som er i ubalanse. Jeg trenger ikke å stille spørsmål eller kjenne til bakgrunn og vestlig diagnose. Qi og dens flyt i de ulike organer kan observeres direkte.

Min erfaring med dette er meget god. Jeg stiller en sikrere og bedre diagnose enn ved alle de andre verktøy jeg har lært meg ved hjelp av akupunktur. I tillegg kan pasienter behandles direkte med Qi, men dette er en metode som bør brukes med forsiktighet. Dog er den veldig effektiv.

Har du lyst til å lære Qigong? les mer på: http://www.tunmed.no/pages/studie.asp?id=295

Legg inn en kommentar