Detox mot influensa

Lagt ut av

Er du forberedt på en kjølig høst og kald vinter, hvor du er sengeliggende med høy feber og verking i hele kroppen? Eller ønsker du å ikke bli syk av influensaen, men holde deg frisk?

Er du klar for influensasesongen?
Er du klar for influensasesongen?

Høsten er en tid hvor vi må forberede kroppen vår på en lang vinter. Energien i naturen trekker seg sammen. Det blir tørrere, kaldere. Vi må rense ut avfallsstoffer og styrke immunforsvaret. Vi må sørge for at vi er godt rustet frem mot influensasesongen, og på lengre sikt – forebygge mot pollenallergien på vårparten.

En god fordøyelse
En god fordøyelse er selve grunnlaget for at kroppen vår skal kunne kvitte seg med avfallsstoffer. Det er en fin balanse mellom næringsopptaket i tarmen og utskilling av giftstoffer.

For at næringsopptaket skal være optimalt bør slimhinneoverflaten i fordøyelsessystemet fungere som den skal. Betennelser og infeksjoner kan føre til at slimhinnen i tarmen blir svekket, noe som kan føre til at ufordøyd mat og avfallsstoffer blir tatt opp i blodet. Det kan gi matvarereaksjoner og det blir en økt belastning for leveren som må rense ut avfallsstoffer og giftstoffer på nytt.

I Vesten deles matens næringsverdi inn i ulike grupper – proteiner, fett og karbohydrater. Noe er sunnere enn andre og skal derfor spises mer eller mindre av. For eksempel blir proteiner sett på som mer næringstett enn karbohydrater.

I Tradisjonell Kinesisk Medisin (TKM) deles maten inn etter hvilken energetisk effekt den utøver på kroppen. Maten inndeles altså etter hvor mye qi (livskraft) den inneholder, om den er av yang- eller yinkvalitet, og etter hvor mye den ernærer blodet. Hvordan maten tilberedes og kombineres vektlegges også i større grad.

Det finnes ingen fasit på hva som er best og riktig kost/dietter for befolkningen. Hver person har ulike behov, og kost bør derfor tilpasses individuelt. Det som er sikkert, er at maten har mye å si for helsen vår. Om fordøyelsen er optimal, vil avgiftningsprosessen i kroppen fungere som den skal. Ved en dårlig fordøyelse ser vi imidlertid ofte en økt tendens til candida, betennelser og lavt energinivå. Immunforsvaret er svekket, og sykdommer får fritt spillerom.

Influensa
Ifølge TKM er influensa en Vind-Hete tilstand (toksiner).

Typiske influensasymptomer:

 • frysninger hvor febervarme dominerer
 • tørste
 • sår hals
 • hoste
 • lett svette
 • hodepine
 • rennende gult fra nesa
 • kroppsverk

Giftstoffene skal svettes ut av kroppen. Det er derfor viktig å drikke mye for å unngå uttørking.

Ved akutt influenza kan du lage te av 1 ss fersk ingefærrot og 2-3 stjerneanis som småkokes under lokk i 10 minutter. Tilsett 2 ss nyper som kokes med i det siste minuttet, eller ha i 20 dråper solhattinktur i hver kopp ved servering.

Ved influensa kan du også lage en romtemperert drikk med kokt og avkjølt vann (en liter), med 1/2 agurk i skiver, en håndfull fersk peppermynte og 1/2-1 ferskpresset lime. Dette skal trekkes minst 1 time før servering.

Andre urter som virker mot vind-heteproblematikk: Svarthylll, mynte, krysantemum, eucalyptus og lindeblomst.

Slimhinnenes funksjon
Vi har hud utvendig og slimhinner innvendig som skjermer og beskytter oss mot omverdenen. Denne ytre og innvendige hinnen er kroppens største organ. Den beskytter oss mot uttørking, beskytter de indre kroppsdelene mot patogener, regulerer temperatur, absorberer næringsstoffer og skiller ut avfallsstoffer.

Ifølge TKM vil alt som fordøyes dårlig omdannes til slim i kroppen. Slimet lagres blant annet i lunger (som f.eks. ved astma), i underlivet (candida, urinveisinfeksjon) og i mage- og tarmsystemet (IBS). De som jobber i utsatte yrker, som f.eks. frisører, vil ofte få problemer som er relaterte til slimhinnen. Også hos de med stressrelaterte yrker ser vi ofte en slik slimhinneproblematikk.

Slim/slagstoffer tetter igjen kroppsåpningene og svekker organenes funksjoner. Resultatet er en økt betennelsestendens i kroppen og et dårlig immunforsvar.

Dersom du er plaget med tørr og livløs hud – har du tenkt på at slimhinnene dine også kan være tørre og irriterte? I så fall kan bakterier og virus lettere slippe til, og vi blir syke.

Slimhinnens kvalitet avgjør hva vi kan fordøye av næringen vi inntar. Dårlig fordøyelse (ved opphopnning av slagstoffer) kan igjen føre til en nedsatt enzymfunksjon.
Enzymer
Enzymer er proteiner som virker som katalysatorer på kjemiske reaksjoner i kroppen. Det finnes mange forskjellige enzymer, og kroppen vår er avhengige av ivrige enzymer for å fungere godt og slik bevare optimal helse.
Noen av oppgavene til enzymer i kroppen er å:

 • produsere energi
 • øke oksygenopptaket
 • bekjempe infeksjoner
 • fremme sårheling
 • redusere betennelse
 • få næringsstoffene inn i cellene
 • fjerne giftige avfallsstoffer
 • bryte ned fett og regulere kolesterol/triglyserider
 • løse opp blodpropper
 • regulere hormoner og aldring

 

Symptomer på nedsatt enzymfunksjon er:

 • oppblåst
 • trøtt og lav energi
 • halsbrann
 • langsom sårheling
 • smerter
 • hjernetåke
 • forstoppelse og diaré
 • vektøkning
 • hurtig aldring

Mat som medisin
Høstmaten bør være moderat krydret og energetisk varmende for å kompensere mot den utvendige begynnende kulden og tørrheten. Krydret/sterkt påvirker Lunger og Tykktarm, som er høstens organer ifølge TKM. Inntak av denne type mat øker sirkulasjonen av qi og blod, løsner på stagnasjon, åpner opp porene, fremmer svetting og kaster ut de ytre patogene værpåvirkningene.

Bruk moderat mengde av hvitløk, kanel, chilli, ingefær og løk. Krydrede retter med saus sammen med friske grønnsaker, urter og bær (antioksidanter og enzymer) er god høstmat. Annen anbefalte matvarer er havre, hirse, mais, ris, gulrøtter, rettich (variant av reddik), blomkål, oksekjøtt og lam.

Krydder som ingefær og kardemomme gir en varmende effekt, men også en forfriskende effekt både for kropp og humør.

Bruk mat som energetisk balanserer naturens effekt for å unngå svekket Qi og immunforsvar. Bruk sesongens matvarer, og gi det ekstra varme med de anbefalte krydderne. Mer krydderbruk i hverdagen gir kroppen din varme, god fordøyelse og godt humør.

Ved å følge rådene våre kan du ønske influensasesongen velkommen med god samvittighet og god helse!

Detoxjuice
Detoxjuice

Detoxjuice
Denne er god for å åpne og bevege energien i beltemeridian, Dai Mai. Problemer her kan maifesteres som fordøyelsesproblematikk, spesielt i Lever/Galleblære(fett og blodsukker metabolismen),slimproblematikk, betennelser,  PSOS, muskelknuter,cyster, smerter i nedre rygg, tilbakeholdte følelser.

Ingredienser:

 • 1 eple
 • 1/4 ananas
 • 1/2 lime/sitron
 • 2 ss fersk ingefær
 • 1 ss fersk gurkemeie
 • litt sort pepper (ved bruk av tørket krydder, bruk 1ts pulver av hver – utenom pepper, eller mere etter smak)
 • 1 ts C-vitaminpulver
 • 1 ts av en god probiotika tilpasset deg

Ayurvedisk krydret mandelmelk

Ayurvedisk krydret mandelmelk
Ayurvedisk krydret mandelmelk

God for mage og tarm. Tørker opp fukt og renser slaggstoffer. Denne virker generelt antiinflammatorisk, og er også bra å drikke etter trening.
Ingredienser:

 • 1 dl mandler bløtes over natta, minst 6t
 • 3 dl vann
 • 2-3 rensede dadler, eller 1ss kaldslynget honning
 • klype himalayasalt
 • 1 ss kokosfett
 • 1/2 ts av en god probiotika tilpasset deg
 • 1-2 ts pulver av gurkemeie
 • 1 ts koriander
 • ½ fennikkel
 • 1 ss ingefærpulver.

Kjøres glatt i blender (tilsett Mindlinx til slutt) og la den fermentere på kjøkkenbenk en natt. Oppbevares deretter i kjøleskap.

Lenker til sammenheng mellom jobb, og sykdom:

Legg inn en kommentar