Helsekost og kunnskap

Lagt ut av
Cicilie Håkonsen
Cicilie Håkonsen

Cicilie Håkonsen har nettopp tatt eksamen og er ferdig som Kostholdsveileder TMS. Hun jobber fulltid i en helsekostforretning på Kolbotn, og har jobbet der i 6-7 år. Utdanningen har hun tatt ved siden av jobben.

Hva var årsaken til at du begynte i helsekostbransjen?
Det begynte med at jeg var ganske dårlig på for 7-8 år siden. Jeg gikk på en skikkelig smell. Spiste galt, tok ikke vare på meg selv, var sukkeravhengig og tenkte ikke på hva jeg puttet inn i munnen. Så ble jeg gravid med nummer en og etter en stund sa kroppen fra selv at dette ikke går lenger. Jeg bare måtte gjøre noe.

På God morgen Norge så jeg et intervju med hun som hadde skrevet Kjernesunn familie fra Danmark. Når hun fortalte sin historie, var det som å høre min egen. De samme symptomer, de samme irritasjonene, den samme hverdagen rett og slett. Da løp jeg rett ned på helsekosten på Kolbotn og kjøpte boken. Jeg satt meg ned og leste dag og natt, og morgenen etter løp jeg tilbake til helsekosten og handlet halve butikken. Der og da la jeg om kostholdet fullstendig, en helt ny livsstil. Det tok ikke mange dagene før energien var tilbake. Jeg fikk også med hele familien på dette.

Jeg var fast kunde og snakket mye med innehaveren. Spurte og grov og ville vite alt mulig. Så en dag kom Margaret, eieren, til meg og sa at hun hadde skjønt at jeg kunne mer enn henne. Så spurte hun om jeg ville jobbe for henne, og da oppdaget jeg at kjemien mellom Margaret og meg var veldig god. Og dagen etter hun spurte, var jeg på jobb. Uten søknad, intervju eller referanse. Bare begynte, og siden har jeg ”bodd” der.

Mange kjøper helsekost via Internett, og gjerne fra utlandet. Hvordan skal norske helsekostbutikker klare å møte denne konkuransen?
Det som er synd er jo at vi har så strenge regler på styrken på tilskudd, men det er det jo noen som prøver å jobbe med nå.

Men, det aller viktigste mener jeg er KUNNSKAP!!  Sånn at kunden føler seg trygg når hun/han kommer i butikken, i stede for å føle seg usikker når man handler på nett.

Min drøm er at alle i helsekost må være autoriserte for å få jobb i helsekost:) Sånn som på apotek! I Sverige får men ikke jobb om man ikke er autorisert! Alt for mange mange dessverre som ikke kan jobben sin i bransjen..

Også selvfølgelig service, man får ikke et smil eller klapp på skulderen eller en klem om man handler på nett. Se kunden og smil til alle så kommer man langt 🙂

Hvordan kom du over skolen?
Det er faktisk ikke så lenge siden. Omtrent ett år siden i disse dager. Jeg har selvfølgelig sett annonsene deres i Helsemagasinet, men tenkte ikke noe mer over det. Så var det noen som tipset meg om bloggen til Melissa Spania. Den begynte jeg å følge med en gang. Melissa skrev mye om skolen og utdannelsen, noe som gjorde at jeg begynte å søke informasjon om tilbudene som Tunsberg hadde. Dagen etter ringte jeg skolen og fikk snakke med Truls og spurte om hva jeg burde gjøre siden jeg hadde vært i bransjen en stund, om jeg trengte noe forkurs eller lignende. Men siden jeg hadde vært så lenge i bransjen, var det bare å melde seg på. Så da gjorde jeg det.

Jeg fant med en gang ut at jeg ville ta kostholdsveileder i Spania. Med to barn, full jobb og nytt hus, ville det ikke være mulig å få tid hjemme til å gjennomføre studiet.

I tillegg var det en fin mulighet til å treffe og bli kjent med likesinnende. Etter mange år i Life systemet, var det på tide å utvide bekjentskapskretsen.

Hva synes du om selve opplegget på skolen sider?
Genialt. Det var kjempeenkelt å finne frem og alt du skulle gjøre var godt forklart. Det var veldig lett å jobbe med. Før jeg dro til Spania leste jeg igjennom pensum og løste alle quizene. Videoene var også til stor hjelp. Noen ganger hvis jeg var litt sliten på kvelden og ikke orket å sette meg å lese, kunne jeg bare sette på en video.

Hvordan var opplevelsen i Spania?
Ohhh. Jeg har ikke ord. Det forandret meg for alltid. Da jeg kom hjem fra første samlingen, lurte alle å hva som hadde skjedd meg. Jeg strålte på en måte som de ikke hadde sett på lenge. Det var en unik opplevelse å møte alle de flotte menneskene på dette nydelige stedet. Så jeg anbefaler alle å dra til Spania. Dere kan være stolte av det opplegget der.

For meg som trenger aktivitet rundt meg når jeg skal lære, er opplegget helt perfekt. Forelesninger etterfulgt av gruppeoppgaver passer meg utmerket. Der blir vi bedre kjent, støtter hver andre og lærere sammen. Er det noe du ikke skjønner, er det alltid en i gruppen som kan det. Da kan jeg få det inn med teskje når jeg trenger det.

Har du hatt glede av denne kunnskapen i jobben din?
Ja, veldig! Jeg trodde jeg var faglig kjempedyktig. Men jeg har jo oppdaget hvor stort og komplisert dette feltet er. Man blir aldri ferdig utlært. Jeg har blant annet merket at jeg har blitt mye flinkere til å veilede kundene i butikken. Det fører til at kunden stoler mer på meg. Kanskje også fordi selvtilliten har blitt bedre.

Noe av det viktigste er at jeg har begynt å se sammenhenger mellom de forskjellige funksjonene i kroppen. Det gjør det lettere å forklare problemstillinger for kundene.

Hva er planene fremover?
Jeg skulle egentlig bare ta kostholdsveileder for å bli litt flinkere. Men jeg skjønte fort at jeg kunne veldig lite. Og nå har jeg lyst til å lære enda mer. Jeg har fått blod på tann. Så jeg har bestemt meg for at jeg skal ta ernæringsterapi neste høst. Jeg kjenner jo også en del som skal begynne, noen fra klassen i Spania. Jeg gleder meg, men det er litt lenge til..

Linker:

Legg inn en kommentar