5 gode grunner til å lage kraft

Lagt ut av

Kraft er en smakfull væske som inneholder mange ulike næringsstoffer og kan ha en positiv effekt på kroppen, spesielt på fordøyelsessystemet og skjelettet. Dette er mat og medisin i ordets rette forstand.

For å lage kraft, koker du bein, kjøtt og bindevev fra fisk eller dyr. Hvis du trekker det i vann sammen med litt eddik, frigjøres enda flere næringsstoffer. Resultatet er en næringsrik og ikke minst smaksrik kraft.

1. Kraft smaker godt!

Skal du lage en suppe, gryterett, en saus, risotto eller en spansk paella, vil du bringe retten opp til et helt annen kulinarisk nivå ved å bruke kraft som base. Det finnes ingen kokker med respekt for seg selv som tyr til buljongterning eller pulver — de lager kraft fra bunnen av. Lager du kraft selv, slipper du i tillegg ulike kunstige tilsetningsstoffer.

2. Kraft er svært næringsrikt

Lager man kraft på riktig måte, er det en god kilde til en rekke næringsstoffer. Bindevev og ben inneholder kollagen som brytes ned til gelatin når man koker kraft. Dette er en god kilde til aminosyrer som kroppen din kan bruke til å lage nye proteiner.

Kraft inneholder også blant annet krom, magnesium, molybden, selen og  andre mineraler samt Vitamin A og K, og fettsyrer.

Mengden mineraler er høyere dersom man lager kraft av gressfôrede dyr (10).

3. Kraft er god utnyttelse av dyret

Dette er i seg selv en god nok grunn til å lage kraft. Det å bruke hele dyret og fisken er mer bærekraftig, noe vi bør jobbe for. Det kastes alt for mye mat. Det er jo spesielt dumt at det som kastes ofte er de mest næringsrike delene av dyret.

4. Kraft kan beskytte ledd og motvirke artrose

Innholdet i kraft kan være godt for dine ledd og studier viser at det kan motvirke artrose. Brusk i ledd har en tendens til å slites og brytes ned etter hvert som man blir eldre. En artikkel fra 2017 publisert i Sports Medicine viser at tilskudd av gelatin kan øke nivået av kollagen i vev (1).

En studie publisert i Nutrition Journal i 2016 så på effekten av tilskudd av type 2 kollagen til personer med artrose i knærne (2). Kollagenet kom fra bindevev fra kylling. Resultatet etter 180 dager viste at kollagen minket symptomene og bedret tilstanden til de som deltok i forsøket.

This study found that UC-II, a nutritional ingredient containing undenatured type II collagen, significantly improved knee function in OA subjects by day 180, compared to placebo and to GC, and was well-tolerated. Based on the data presented herein, we believe that additional research is warranted both to confirm and to define these findings more extensively.

Man trenger altså flere studier, men det er samtidig logisk at dersom man tilfører nok av de aminosyrene kroppen trenger for å bygge opp nytt vev, så vil det bidra positivt.

5. Kraft kan redusere betennelse og bidra til å reparere tarmen

Noen aminosyrer fra kraft kan bidra til en bedre fordøyelse. Spesielt aminosyren glutamin virker lovende (4). Glutamin er et viktig næringsstoff for tarmcellene og bidrar til en god tarmfunksjon og reduserer tarmpermeabiliteten.

Depletion of glutamine results in villus atrophy, decreased expression of tight junction proteins and increased intestinal permeability. Moreover, glutamine supplementation can improve gut barrier function in several experimental conditions of injury and in some clinical situations.

I en studie fra 2017 (5) så man at mennesker med inflammatorisk tarmsykdom (IBD) ofte har lavere nivåer av enkelte aminosyrer i kroppen.

Trenger du enda flere grunner, så kan kraft bidra til bedre søvn (6,7) og bidra til vektnedgang  (8,9).

Konklusjon

Kraftkoking er god utnyttelse av dyret, kraft gir masse smak og det tilfører nyttige næringsstoffer. I tillegg kan kraft ha en positiv innvirkning ved ulike helseproblemer. Av disse grunnene bør kraft absolutt inngå i kostholdet vårt. Det betyr ikke at kraft er løsningen på alt, men inntatt over lang tid sammen med andre gode råvarer, kan det utgjøre en betydelig forskjell.

Kraft har vært på mote i mange tusen år, og kommer til å fortsette å være det i evig tid!

Noen forsiktighetsregler ved enkelte tilstander

Personer med mage- og tarmlidelser, slik som irritabel tarm eller inflammatoriske tarmsykdommer, bør i starten spise kraft som ikke har kokt så lenge. En del kan reagere på stoffer som dannes under lengre tids koking. Ved histaminintoleranse kan man også reagere på kraft, særlig når den har kokt lenge.

Kraft har et middels til høyt innhold av puriner, og derfor bør personer med urinsyregikt (podagra) være oppmerksomme på om dette forverres med inntak av kraft. Imidlertid er kraft klassifisert som basedannende mat og inneholder en del mineraler, noe som eventuelt kan bidra til å motvirke urinsyregikt.

Her må man altså prøve seg fram. Vær ellers oppmerksom på at innholdet av glutamin/glutamat i kraft og gelatin kan ha en oppkvikkende effekt og være problematisk hos følsomme personer med enkelte sykdommer eller utviklingsforstyrrelser, slik som autisme (11).

Kilder

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5633631/
 2. https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-016-0130-8
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27749689
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27749689
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622680/
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4397399/
 7. https://www.medicalnewstoday.com/articles/248002
 8. https://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(17)30181-4/fulltext
 9. https://www.medicalnewstoday.com/articles/245588
 10. https://www.drkarafitzgerald.com/project/bone-broth-report/
 11. https://vof.no/kraft-i-bein-og-armer/

Én kommentar

Legg inn en kommentar