Fra Strømsgodset til Celtic

Lagt ut av
Kenn Hallstensen
Kenn Hallstensen

Trening og kosthold hører liksom sammen, og derfor er det ofte slik at de som driver idrett generelt har et bedre kosthold enn folk flest. Men det betyr langt fra at kostholdet innen idretten ikke kan bli bedre. Det samme gjelder også toppidrett.

For eksempel er bruken av raffinerte karbohydratrike matvarer som pasta, frokostblandinger og brødmat altfor stor. Mange tror de har behov for sportsdrikker og andre sukkerholdige drikker for å kunne trene skikkelig. Sannheten er at dette oftest er helt unødvendig, og i verste fall er det negativt. Slike matvarer og drikker vil kunne gi vektøkning i form av både fett og overflødig vann i kroppen, men de kan også gi dårligere fordøyelse og magefunksjon. Det siste kan blant annet føre til dårligere opptak av vitaminer og mineraler, men også av protein og andre næringsstoffer. Resultatet er at noen blir unødvendig tynne og spe, siden de ikke klarer å bygge tilstrekkelig muskler og annet fettfritt kroppsvev.

Jeg finner det veldig givende å jobbe med idrettsutøvere, spesielt toppidrettsutøvere. Disse er ofte motiverte til å gjøre det som skal til for å bli bedre innen sin idrett. Dette gjør at de gjerne er mer dedikerte til de kostholds- og livsstilforandringene som skal til for å nå målene.

Strømsgodset
I 1997 begynte jeg å jobbe fulltid som kostholdsrådgiver, og i slutten av 2005 ble jeg kontaktet av Strømsgodset. Klubben hadde slitt i nest øverste divisjon noen år, men hadde bestemt seg for å gjøre ”alt” for å rykke opp igjen til Tippeligaen. De hadde ansatt ny trener og hjelpetrener, henholdsvis Dag-Eilev Fagermo og Ronny Deila, og nytt medisinsk personell med Bård Homstøl i spissen. Jeg ble leid inn med ansvar for kosthold, vekt og fettprosent.

Da spillerne kom tilbake fra ferien i januar 2006 begynte jeg å jobbe med dem. Jeg ble overrasket over hvor mange som hadde overflødig fett, og hvor mye – selv om det var etter en roligere ferie.

Vi anbefalte et høyfett-/lavkarbohydratkosthold til alle. Siden dette sannsynligvis aldri tidligere var gjort i en hel spillergruppe før, og følgelig var ”upløyd mark”, valgte vi ikke å gå for hardt ut. Stien var på mange måter nødt til å bli til underveis. Vi opplevde at de som var mest nøye med kostholdsforandringene, fikk de beste resultatene. Dette ble bekreftet av RQ-tester (respiratory quotient) og matinntaksregistreringer. Resultatet ble at flere og flere tok tak i kostholdet med de samme gode resultatene. Utvidete blodprøver både i serum og fullblod viste at næringsmangler ble kraftig redusert og verdiene på ulike risikomarkører ble forbedret. Strømsgodset rykket opp til Tippeligaen dette første året.

Før sesongstart i 2008 ble Ronny Deila forfremmet til hovedtrener i Strømsgodset, mens Dag-Eilev Fagermo tok over treneransvaret i Odd Ballklubb, den gang Odd Grenland. Både Ronny og Dag-Eilev ville at jeg skulle fortsette å jobbe med dem, og da ble det slik. Jeg tok med meg erfaringene fra Strømsgodset til Odd Ballklubb, og det gjorde at de gode resultatene kom enda raskere. Første året fikk 23-24 spillere i Odd til sammen en positiv forandring i kroppssammensetning på over 40 kg – selv om det enda var noen som ”hang igjen”.

Det skulle i utgangspunktet være umulig for en liten klubb..

Jeg fortsatte å jobbe med Ronny Deila i Strømsgodset hele tiden mens han var trener der, og opplevde blant annet cupgull i 2010, sølvmedalje i serien i 2012 før det historiske seriegullet i 2013. Det skulle i utgangspunktet være umulig for en liten klubb med et av de laveste budsjettene i ligaen å vinne Tippeligaen. Det er mange som har en del av æren for denne suksessen, men Ronny Deila er uten tvil den viktigste faktoren. Jeg håper og tror at også kostholdet og min jobb hadde betydning for suksessen.

Celtic Football Club
Celtic Fotballklubb

Celtic Fotballklubb
Sommeren 2014 kom den sjokkerende meldingen at Ronny Deila var ansatt som manager i gigantklubben Celtic Fotballklubb. Stadion til Celtic, Celtic Park, tar over 60 000 tilskuere – i en by som er mindre enn Oslo. Fotballfeberen i Glasgow har nesten ingen grenser. Mange mener, og det er grunn til å tro de har rett, at Celtic ville kunne bygd ut stadionet med minst 20 000 ekstra plasser, og vært en av verdens desidert største fotballklubber om de hadde fått være med i engelske Premier League.

Etter hvert fulgte jeg med Ronny Deila over til Glasgow og Celtic, mens de nye trenerne i Strømsgodset valgte en annen kostholdsstrategi. Celtic Fotballklubb viste seg å være enda større og mer profesjonell enn jeg hadde trodd, men på samme tid ble jeg overrasket over kroppssammensetningen til spillerne. De fleste bar på unødvendig kroppsvekt, mens noen også kunne ha nytte av litt mer muskelmasse.

Dette var en viktig grunn til de nesten uvirkelige resultatene vi har opplevd med kroppssammensetningen til spillerne i Celtic.

Etter ni år i Strømsgodset hadde både Ronny og jeg god erfaring i hvordan å gjennomføre et animalskdominert steinalderkosthold i en spillergruppe. Dette var en viktig grunn til de nesten uvirkelige resultatene vi har opplevd med kroppssammensetningen til spillerne i Celtic. Totalt har den gunstige forandringen vært på over 50 kg – i løpet av sju måneder. Med hensyn til at jeg begynte å jobbe med Celtic en god stund etter serieoppstart, kan ikke noe av denne forandringen forklares gjennom ”avslapping i fotballferien”.

Det som er bra for en, er ikke nødvendigvis godt nok for en annen.

Historien til enkeltspillere er enda mer utrolige. Det finnes spillere, derav flere landslagspillere, som har redusert fettprosenten med 3-4 prosent uten å gå ned i vekt. Dette betyr at de har bygd muskelmasse, mens fett og overflødig vann har forsvunnet. Det finnes spillere som i utgangspunktet kan sies å ha vært inn forbi det akseptable, men som med nytt kosthold har gått ned 3-4 kilo i kroppsvekt uten å miste muskelmasse. Dette viser bare hvor viktig det er med individualisering også når det kommer til råd om kroppssammensetning. Det som er bra for en, er ikke nødvendigvis godt nok for en annen.

Ronny Deilas spillestil krever mye løping og aggressivt press over hele banen. Overvektige spillere klarer ikke dette, og derfor var Ronny litt fortvilet i starten av sesongen. Nå merker han stor forskjell. 2-3 kilo ekstra kroppsvekt hører kanskje ikke så mye ut, men da kan du prøve å ta på deg en vektvest på 2-3 kilo. Dette ville naturlig nok vært negativt med løping rett fram, men enda verre for en fotballspiller som skal spurte, stoppe, snu og hoppe hele tiden. Fett og overflødig vann er det samme som en vektvest – unødvendig dødvekt.

Hva med treninga til Celtic? Trener de mer under Ronny enn tidligere, og kanskje er dette grunnen til forandring i kroppssammensetning? Nei, snarere er øktene kortere, selv om det jobbes med å gjøre de mer intensive. Trening er selvsagt viktig, men når det kommer til fettprosent gjelder regelen: Trening er gram, mens kosthold er kilo. Dette gjelder både for toppidrettsutøvere og folk flest.

Kenn er faglærer i vårt studium optimal trening og ernæring, som nå også er revidert våren 2015.

Legg inn en kommentar