Ble inspirert til karriereskifte i Spania

Lagt ut av
Jan Erik i Spania
Jan Erik i Spania

Månedens student valgte Spania som studiested. Vi har tatt en prat med Jan Erik Kataya Eriksen. For Jan Eriks del ble turen også starten på et karriereskifte. Nå vil han arbeide med å gi informasjon, råd og veiledning andre som ønsker å vite mer om hvordan maten de spiser påvirker kroppen.

Hva var det som gjorde at du hadde lyst til å være med til Spania Jan Erik?

«Jeg var veldig motivert for å komme i gang. Ønsket meg en kickstart på utdannelsen. Jeg tenkte det at god mat og herlig omgivelser er tingen å kombinere med studiene.»

Kjente du noen av de andre deltakerne?

«Nei, vel det vil si, jeg visste hvem en av deltakerne var fra tidligere. Vi ble en sammensveiset gjeng gjennom oppholdet, og du trenger absolutt ikke kjenne noen for å være med.»

Deltakerne reiser ned til Akinon Center utenfor Benidorm i Spania. Der nyter de ti herlige og lærerike dager sammen med vår fagansvarlig på ernæringsstudiene, Jens Veiersted. SPA og konferansesenteret drives av to bergensere. Like utenfor Benidorm har de skapt en oase for rekreasjon, behandling, adspredelse og opplevelse. Ideen er å ta vare på hele mennesket. «Staben er utrolig, den holistiske tankegangen er også noe som appellerer til meg. Jeg satt også stor pris på å få servert deilig mat som harmonerte med det kroppen faktisk trenger», forteller Jan Erik.

Jan Erik ønsker at flere skal oppdage gevinsten som ligger i det å være bevisst på at det man spiser påvirker helsetilstanden din.

«Ja. jeg har selv kjent på kroppen hvordan både psykisk og fysisk helse forbedres ved å endre til et kosthold der du spiser det du er genetisk tilpasset. Det er et stort misforhold mellom hva folk flest spiser og det kroppen faktisk tåler. Dette gir seg utslag i de livsstilsykdommene vi i dagens samfunn sliter med å få bukt med eller finne forklaringer på.»

«Media spyr ut overveldende, lite troverdig og i mange tilfeller misvisende informasjon. Dette tror jeg fører til stor forvirring og kanskje også avmakt hos forbrukeren. Vi får så mange forvirrende instrukser om hvordan vi skal ta vare på kroppen at vi glemmer å lete etter logikken og stole på vår egen sunne fornuft. For når overvekt, diabetes, matvareallergi  og intoleranse har økt i takten med innføringen av nye matvarer, halvfabrikater og tilsetningsstoffer bør det ringe en bjelle for de fleste. Vi trenger naturlig mat av høy kvalitet, full av næring. Vi må få kontroll over blodsukkeret vårt og fordøyelsen vår. Hvis ikke blir vi syke.»

«Jeg skulle ønske meg at media tok mer ansvar. Hvis målsetningen er, å la oss håpe at den er mer enn å bare selge aviser, å si noe om kosthold og ernæring så er dette en stor skivebom. Vi har rett på god informasjon og det bør stilles spørsmålstegn om hvilke råd som gis. Ikke bare fra media, men også fra det offentlige. »

Så både media og det offentlige forvirrer forbrukeren?

«Ja. Vi lever i et kostholdsparadigme der det er opplest og vedtatt at karbohydrater bør være den viktigste kilden til næring, og at fett er usunt. Man velger altså å se bort ifra den måten vi mennesker har levd på i tusenvis av år. Hvete var faktisk ikke mulig å dyrke i norsk klima frem til det ble kunstig utviklet en hvetesort som kunne overleve her. Hvor naturlig høres det ut?»

Jan Erik vil være med å hjelpe enda fler til å få øyne opp for den holdningsendringen litt etter litt vokser frem i det norske folk. I Drammen kan du nå få hjelp til å håndtere intoleranse og få gode råd om hvordan du kan legge om til en sunnere livsstil.

Det er fortsatt noen ledige plasser ved vårens turer til Spania:

Kostholdsveileder Spania
Energiuken Spania

Legg inn en kommentar