Mer harmoni med mindre søtsug og cravings

Lagt ut av

Helene Sunde er utdannet kriminolog med spesialisering innen rus og har jobbet lenge innen rusfeltet. Der har hun sett hvor elendig det står til ernæringsmessig og har lenge hatt lyst å kombinere de to fagfeltene rus og ernæring. Etter flere utdanninger og kurs på Tunsberg, har hun startet firmaet Hormonell Harmoni hvor hun jobber spesielt med å hjelpe de som sliter med søtsug og cravings til bedre helse og mer overskudd i en mer harmonisk kropp.

Kan du fortelle litt om bakgrunnen din?
Helsereisen min begynte i begynnelsen av 20-årene da jeg etter noen år med mye rus og tull begynte å interessere meg for urter og kosthold. Jeg hadde alltid vært overvektig og lette etter måter å gå ned i vekt på. Jeg var alltid sulten og da jeg først prøvde lavkarbo falt mange brikker på plass. Jeg hadde også eskalerende mageproblemer og fikk senere diagnosen IBS. Jeg hadde veldig tro på mat som medisin og nektet å tro at jeg ikke kunne bli kvitt IBS med riktige tiltak så jeg begynte å lete via bøker, amerikanske blogger o.l. Senere kom jeg over konseptet matavhengighet/sukkeravhengighet og mange brikker falt på plass. I tillegg har jeg vært utbrent, noe som er hovedårsaken til at jeg har startet eget firma og online business.

Jeg begynte å studere via Tunsberg fordi det var en skole som hadde samme filosofi som meg når det kommer til mat og helse. Jeg var også så heldig at arbeidsgiveren min i kommunen betalte for utdanningene kostholdsveileder og ernæringsterapi. Jeg har i tillegg tatt kurs i matintoleranse og i hårmineralanalyse.

Jeg var også så heldig at arbeidsgiveren min i kommunen betalte for utdanningen

Hvordan jobber du nå?
Nå driver jeg firmaet Hormonell harmoni, @hormonellharmoni på Instagram, hvor jeg jobber spesielt med å hjelpe de som sliter med søtsug og cravings til bedre helse og mer overskudd i en mer harmonisk kropp. Her tar jeg med meg kompetansen min som terapeut i rusfeltet og kombinerer den med ernæringsterapi og all erfaring og kompetanse jeg har opparbeidet meg. Sukkerfri livsstil, blodsukker og stress er tre nøkkelelementer jeg har fokus på. Jeg har et onlinekurs som heter Sukkerfri harmoni og coacher også kunder som ønsker mer 1-1-veiledning knyttet til søtsug og cravings/sukkeravhengighet, i tillegg til ordinær ernæringsterapi. Alt foregår online. Jeg jobber også med frønæring og er teamleder og distributør for Rain International. For meg er dette en viktig del av jobben med å hjelpe andre til bedre helse, samtidig som jeg bygger et firma som jeg kan leve av på mine egne premisser.

– Helene skal holde foredrag om sukkeravhengighet på Terapeutdagene 2023!

Hva tror du er årsaken til at så mange sliter med søtsug og cravings?
Den første grunnen tenker jeg er et kosthold med for mye prosessert, næringsfattig mat og raffinerte karbohydrater. En annen årsak er stress av ulike varianter og for lite søvn. Det å ta vare på seg selv og egen helse er viktig oppi det hele. Vi har også en matkultur hvor det er sosialt akseptert å spise sukker, melmat og junk i tide og utide, noe som for mange opprettholder søtsug og cravings.

Hvilke råd gir du til de som sliter med dette?
Det første rådet jeg gir er å kutte mel og sukker en periode for å få kontroll på blodsukker. Samtidig tilfører man næringsrik mat som holder deg mett og tilfreds. Neste steg er å observere når søtsug og cravings dukker opp og jobbe med å ikke gi etter for det, men heller begynne å legge merke til sammenhenger. Deretter hjelper det å jobbe med pusten, både for å dempe stress og mer akutt for å dempe suget når det dukker opp.

Opplever du at det er lett å gjøre noe med søtsug og cravings?
Søtsug er noe de fleste kan oppleve til tider, mens cravings er mer dette sterke suget etter «noe» som er veldig likt det suget man kan få etter nikotin og ulike rusmidler. Cravings vil da ikke nødvendigvis bare være etter mat med sukker, men det er ofte mel- eller sukkermat som brukes for å dempe suget. Min erfaring er at dette kan endres ved hjelp av nye, automatiserte vaner og et system rundt maten som hjelper deg å ikke falle helt tilbake om du skulle få et tilbakefall eller suget kommer tilbake.

For noen vil små justeringer i kostholdet være nok til å bli kvitt søtsug, men for andre trengs det langt flere tiltak og systematisk jobbing over tid. Det jeg ser så langt hos mine kunder er at de via kurs og coaching får seg noen aha-opplevelser knyttet til sitt eget forhold til mat. I coaching har jeg blant annet fokus på mindset rundt mat og sukker, noe som jeg så langt har fått tilbakemelding om at er veldig nyttig.

Hvordan markedsfører du deg for å nå nye kunder?
Jeg bruker primært Instagram og Facebook for å markedsføre meg og er mest aktiv på Instagram på @hormonellharmoni hvor jeg daglig deler i story. Jeg har en Facebook-gruppe som heter «Harmonisk livsstil med Hormonell harmoni» som følgere og kunder kan melde seg inn i og jeg bygger e-postliste ved å tilby en måltidsplanlegger med måltidsforslag og et gratis minikurs som heter 4 steg til å bli kvitt cravings. Dette tar deg gjennom STOP-systemet, som jeg har utviklet. Nå åpner jeg også kurset mitt Sukkerfri harmoni slik at folk kan melde seg på når det passer dem selv, og jeg lanserer også en coachingpakke tilknyttet kurset for de som ønsker mer 1-1-veiledning.

Hva er grunnen til at det er så vanskelig å kutte ut sukker, tror du?
Hovedgrunnen tror jeg er at sukker og melmat er så lett tilgjengelig. Og så smaker det jo godt og vi mennesker har en preferanse for søtt. Det er også mye vaner, kultur og kos involvert. Vi skal kose oss med noe søtt, vi serverer søtt når vi får besøk, vi spiser søtt på kvelden foran tv’n og det er sukker- og melmat som serveres overalt.

Ser du en sammenheng mellom sukkeravhengighet og andre avhengigheter?
Ja, absolutt. Det som er vanlig er at en avhengighet erstattes med en annen. Da jeg jobbet i rusfeltet var det relativt vanlig at personer som begynte i LAR (legemiddelassistert rehabilitering) begynte å drikke alkohol i stedet. Man gjorde altså ikke noe med behovet for å ruse seg, kun med behovet for et enkelt rusmiddel. Men det som er enda vanligere er at man utvikler en sukker- eller matavhengighet når man kommer seg ut av en rusavhengighet. Man kan også stille spørsmål til hva som kom først og sist, og mange kaller sukker for «the gateway drug».

Vi ser det samme når folk slutter å røyke. Mange legger da på seg fordi de begynner å spise mer. Da jeg selv sluttet å røyke for mange år siden (jeg var av og på i mange år) fikk jeg alltid veldig stort sukkersug og det tok en stund å skjønne at nikotinsuget og sukkersuget kjennes helt likt ut i kroppen.

Det er altså vanlig at når du slutter med noe du er avhengig av, så får avhengigheten utløp på en annen måte, f.eks gjennom shopping, ulike rusmidler, sex, gambling osv. Har du en sukkeravhengighet og slutter med sukker, er det derfor viktig å være ekstra på vakt slik at du ikke plutselig utvikler et alkoholproblem eller avhengighet for noe annet.

Hva er årsaken til avhengighet generelt?
Årsaken til avhengighet er ofte sammensatt. Noen er mer genetisk disponert for avhengighet, og barndomstraumer spiller absolutt en stor rolle for hvordan dette utvikles (når jeg snakker om traumer bruker jeg det i vid forstand. Vi har alle traumer og det er hvordan vi håndterer disse som blir viktig for hvordan de preger oss videre). I tillegg er eksponering viktig. Slik jeg ser det, blir bruk av avhengighetsskapende substanser ofte en strategi for å håndtere vanskelige følelser og på sikt vil dette utvikles til sykdommen avhengighet, hvor det faktisk har skjedd en endring i hjernen. Noen kaller også sukker for «the gateway drug» og mener høyt inntak av sukker og junk food øker risikoen for å utvikle en rusavhengighet senere. Jeg er langt på vei enig i at det i alle fall er en sterk sammenheng og har snakket med rehabiliterte rusavhengige som forteller at «maten kom først».

Hva må til for å slutte å erstatte den ene avhengigheten med den andre, og i stedet bli frisk?
For å bli frisk fra en avhengighet og ikke utvikle nye avhengigheter kreves det mye jobbing både med vaner, følelser og annet. Det blir som å skrelle en løk med nye lag av indre jobbing. Det er også en kontinuerlig prosess som i perioder kan gå knirkefritt, mens i andre perioder kan være mer krevende. Det å ha et støtteapparat rundt seg, et fellesskap av andre eller noen å snakke med kan være helt avgjørende.

Helene skal snakke om sukkeravhengighet på Terapeutdagene 2023. Det bør du ikke gå glipp av!

Dersom du ønsker hjelp av Helene, kan du kontakte henne via skolens behandleroppføring, nettsiden hennes eller Instagram.

Legg inn en kommentar