Marianne reverserte MS og ble symptomfri

Lagt ut av

Våren 2013 fikk Marianne Strømstad diagnosen multippel sklerose (MS). Hun ble raskt satt på en rekke medikamenter, men ble stadig dårligere. Marianne hadde allerede litt kunnskap om kosthold, og valgte til slutt å ta helsen i egne hender. Det var det lureste hun kunne gjort! Så lenge hun fortsetter å følge kostholds- og livsstilsendringene, er hun symptomfri. 

Marianne har siden høsten 2017 jobbet i administrasjonen på skolen. Historien hennes er utrolig inspirerende, og viser hvor mye man faktisk kan gjøre for helsen sin selv.

Hvordan var kostholdet og helsen din før du fikk MS-diagnosen?
Jeg har helt siden jeg var ung vært opptatt av helse og sunt kosthold, og før jeg ble syk trodde jeg at jeg gjorde mye riktig. For jeg fulgte jo de offentlige kostholdsrådene nøye ved å spise grove kornprodukter, ekstra lett melk, generelt veldig lite fett, og mye frukt og grønnsaker. Til tross for det var jeg en god del trøtt, hadde middels energi, var nesten konstant sulten, og hadde stort søtsug. Jeg opplevde også store blodsukkersvingninger som gjorde meg svimmel, uvel, sint og veldig ukonsentrert. Dette medførte en del stress, og jeg måtte passe nøye på at jeg fikk i meg mat jevnlig.

Jeg la om kostholdet mitt i 2011. Valget tok jeg etter en hårmineralanalyse som viste betydelig mineralubalanse, og at min metabolisme så ut til å kunne ha godt av et steinalderkosthold med mindre karbohydrater. Jeg valgte da å lese meg opp på hva dette kostholdet innebar, og bestemte meg så for å prøve det ut.

Resultater merket jeg veldig fort, og jeg opplevde en ro og tilfredshet i kroppen som jeg nesten aldri hadde kjent før. Jeg la dermed om til dette kostholdet. I august 2012 opplevde jeg brått å få svekket kraft og nedsatt sensibilitet i bena. Tilstanden ble av legen vurdert til å være forårsaket av et flåttbitt jeg fikk 2 uker tidligere. Jeg ble satt på en tøff antibiotikakur, og fikk etter ganske kort tid funksjonen tilbake igjen i bena og kunne gå på jobb igjen.

Våren 2013 ble jeg igjen dårlig. Denne gangen fikk jeg dobbeltsyn. Jeg ble da sendt til sykehuset hvor jeg ble utredet, og det endte med at jeg dro hjem noen dager senere med en MS-diagnose i bagasjen.

Hva er multippel sklerose?

Multippel sklerose (MS) er en kronisk autoimmun betennelsessykdom. En autoimmun sykdom er en sykdom hvor kroppens eget immunsystem feilaktig angriper friske celler, og ødelegger disse og det vevet de tilhører. Det finnes mange ulike autoimmune sykdommer, og utbredelsen er dessverre økende i den vestlige verden.

Ved MS ødelegges isolasjonslaget (myelinet) rundt nervetråder i hjernen og ryggmargen, noe som fører til at nervesignalene ut til de forskjellige delene av kroppen blir forsinket eller når ikke frem.

Hvilken behandling fikk du av helsevesenet?
Etter at jeg fikk MS-diagnosen ble jeg raskt satt i gang med medisiner. Det var en bremsemedisin som skulle redusere styrken av immunforsvarets angrep på mine egne celler og vev. Det å få denne alvorlige diagnosen skremte meg stort, og jeg lyttet derfor ukritisk til alt nevrologen sa var best for meg. Men selv om jeg fikk denne diagnosen etter at jeg gjorde kostholdsendringene mine, så fortsatte jeg å leve med det nye kostholdet. Jeg hadde jo hatt så gode opplevelser, og lært så mye av litteraturen jeg hadde lest, at jeg kunne ikke tro noe annet enn at det var bra for meg å fortsette, tross alt.

Jeg gikk på bremsemedisinen frem til september 2014, i litt over ett år. Sommeren samme året deltok jeg på et opphold ved MS-senteret i Hakadal. Under dette oppholdet fikk vi servert vanlig norsk mat, det vil si minimalt med fett. Jeg hadde på dette tidspunktet begynt å føle meg stadig dårligere, og det å gå over til å spise så fettfritt i to uker, medførte at jeg ble enda dårligere.

Hva var det som fikk deg til å ta saken i egne hender?
Under oppholdet mitt på MS-senteret kom jeg i kontakt med en medpasient som tipset meg om boken The Wahls Protocol av en amerikanske lege, som hadde stanset utviklingen av sin egen MS-sykdom ved å endre kosthold og livsstil. Så snart jeg kom hjem bestilte jeg denne boken + The Autoimmun Protocol av Sarah Ballantyne, og dypdykket ned i innholdet.

Ved ny oppfølging hos min nevrolog på sykehuset i september 2014 hadde jeg begynt å implementere en del av anbefalingene fra disse bøkene. Jeg hadde også bestemt meg for å slutte på bremsemedisinen som hadde begynt å gi meg mange negative bivirkninger og nedsatt livskvalitet. Jeg hadde konstant hodepine og smerter i nakken, var veldig stiv i kroppen, var flat i humøret (bortimot deprimert), og hadde begynt å merke innsnevring av synet når jeg kjørte bil, spesielt i tuneller. Jeg fortalte nevrologen at jeg ikke ønsket å begynne med annen medisin, men at jeg ønsket å gjøre mine egne grep med kosthold og livsstilsendringer. Nevrologen var hyggelig, men samtidig tydelig på at dette valget kunne hun bare respektere, men ikke støtte.

Jeg har ikke hatt noen attakker siden jeg sluttet med medisinen i september 2014, og plakkutviklingen i hjerne og ryggmarg har stanset og faktisk gått litt tilbake, i følge MR utført i april 2017.

Hvilke endringer gjorde du for å bedre kostholdet og livsstilen din?
Jeg hadde allerede gjort mange av endringene som bøkene forslo i 2011, da jeg la om kostholdet mitt. Ytterligere endringer var å kutte ut gluten og melkeprodukter. Jeg hadde til dette punktet levd med mange melkeprodukter, som rømme, fløte, smør og oster. Dette var ganske hardt å velge bort, men jeg skjønte hvor viktig det var for meg å gjøre det. Så da gikk jeg «all in» og kuttet melkeprodukter (som inneholder proteinet kasein) og gluten fra kostholdet mitt.

Etter en skitur påsken 2015 ble jeg igjen dårlig. Jeg hadde fått et utslett under venstre øye (perioral dermatitt), og styrken og sensibiliteten i nedre del av kroppen var på nytt blitt svak. Etter den iherdige innsatsen jeg hadde lagt inn, så kjente jeg på en rimelig stor fortvilelse og motløshet når dette skjedde. Men jeg mobiliserte styrke på nytt, og forsto at nå måtte jeg be om hjelp. Jeg kunne ikke fortsette alene. Jeg bestilte time hos en lege ved Balderklinikken i Oslo. Det var først her jeg virkelig ble klar over at årsaken til at jeg igjen hadde blitt dårlig, var at jeg hadde lekk tarm.

Hva er lekk tarm?

Lekk tarm, også kalt økt tarmpermeabilitet, er en tilstand hvor det oppstår hull eller lekkasjer i slimhinnen som dekker veggen på innsiden av tynntarmen. Disse lekkasjene oppstår når enterocyttene, cellene som holder veggen tett, blir skadet. Når dette skjer skapes det små hull der noe av innholdet i tarmen lekker ut i blodårene og lymfesystemet, som ligger på den andre siden av veggen. Det som lekker ut er ikke store biter med mat, men en kombinasjon av ikke helt nedbrutte proteiner, gode bakterier, som er ment å være i tarmen, smittsomme organismer, eller ulike giftige stoffer og avfallsprodukter som skulle blitt sendt ut med avføringen.

Utvikling av lekk tarm har mange ulike årsaker, men roten til alle ligger i kosthold og livsstilfaktorer. Det er mye som tyder på at lekk tarm kan være sentral i forekomsten av autoimmun sykdom, og faktisk har lekk tarm vist seg å forekomme i alle autoimmune sykdommer.

Jeg hadde lest om lekk tarm i bøkene, men forståelsen for den store sammenhengen kom da jeg fikk hjelp til å se dette. Jeg startet så med et opplegg legen lagde for meg for å reparere tarmen min. I løpet av denne oppfølgingsperioden ble jeg gradvis bedre. Styrken og følelsen i bena kom ganske raskt tilbake, og gradvis bleknet og forsvant også utslettet i ansiktet.

Hvordan er helsen din i dag?
Etter oppfølgingen ved Balderklinikken, og forståelsen jeg fikk i denne prosessen, så har helsesituasjonen min blitt gradvis bedre og bedre. Jeg opplever å ha en stadig mer robust helse, hvor jeg tåler og takler fysiske og psykiske påkjenninger bedre og bedre. I tillegg til å gjøre endringer med kostholdet mitt og reparere lekk tarm, så har jeg også hatt fokus på å gjøre livsstilsendringer.

Jeg innså at jeg, fra opplevelser opp gjennom livet, har båret på mye indre stress. Opplevelser, relasjoner, svik, sorg, liten tilknytning og trygghet hadde satt seg i kroppen min. Kronisk stress hadde ført til kronisk aktivering av det sympatiske nervesystemet mitt (kjemp eller flykt), for å  ubevisst beskytte meg selv mot eventuelle fremtidige nye vonde hendelser. Jeg innså også at jeg hadde utviklet en indre stemme som hadde store krav til egne prestasjoner, som hyppig angrep og dømte meg selv. Jeg angrep meg selv i tankene, mest ubevisst – like mye som mine immunceller angrep mine egne celler.

Jeg angrep meg selv i tankene, mest ubevisst – like mye som mine immunceller angrep mine egne celler.

Med denne innsikten har jeg også valgt å jobbe med mitt indre stress. En del av det som har hjulpet meg, har vært å delta på Medisinsk yoga, meditere, få Rosenterapi og delta i Livsstyrketrening. Dette er ikke en prosess jeg blir ferdig med, men noe jeg vil jobbe med kontinuerlig videre i livet. Ta vare på meg selv, og tilføre livet mitt gode ting og mennesker som gir meg glede. Og fortsette å jobbe med å være glad i meg selv.

I dag lever jeg godt med et kosthold uten gluten og melkeprodukter, med mest mulig økologisk og naturlig mat. Jeg har også bevissthet på å gi tarmen min gode bakterier gjennom fermentert mat og probiotiske drikker. For å styrke tarmveggen, drikker jeg og tilsetter kokt kraft og kollagenpulver i maten jeg tilbereder.

Mest av alt er jeg ikke redd lenger, og føler meg gjennom kunnskap og erfaring trygg på at jeg vil fortsette å være frisk så lenge jeg lever slik jeg gjør i dag.

Konkrete eksempler på hva jeg gjør og har gjort:

  • Styrket tarmenfloraen min. Jeg spiser daglig mat som er nyttig for tarmfloraen min, som fermentert mat og drikke. I tillegg velger jeg bort mat som inneholder mye tilsetningsstoffer, sprøytemidler og annet som kan skade tarmfloraen.
  • Kokt kraft på bein. Jeg både drikker ren kraft og tilsetter kraft i maten jeg lager.
  • Brukt utvalgte kosttilskudd. Det finnes mange tilskudd man kan bruke for å bygge opp igjen tarmslimhinnen, dempe betennelse osv. Det er viktig å jobbe sammen med en kvalifisert ernæringsterapeut, biopat eller lege for å finne frem til riktige tilskudd.
  • Fjernet moderne hvete, hvitt sukker og stivelse, som hvit ris og pasta, som svekker de nyttige, men mater de dårlige tarmbakteriene. Gluten fra korn og fytinsyre i nøtter og belgfrukter bidrar til å irritere og opprettholde en svekket tarmvegg.
  • Unngått gluten og melk i kostholdet. Disse proteinene kan hisse opp immunforsvaret til stadig kamp, og kan skape mange forstyrrelser i kroppen.
  • Prioritert å få nok søvn og hvile, og jobber kontinuerlig med å rydde opp i stressfaktorene i livet mitt samt øve meg på stressmestring.

Jeg har også begynt i en jobb hvor jeg kan være med å spre informasjon og kunnskap om hvor mye man selv kan gjøre for helsen sin ved å endre kosthold og livsstil.

Les dette før du eventuelt forsøker å teste ut noe som står i dette innlegget.

Terapeuter som jobber med MS og/eller autoimmunitet er blant annet:

Kilder:

  1. Ballantyne, S. The Paleo Approach – Reverse Autoimmune Disease and Heal Your Body. 2013.
  2. Wahls, T. The Wahls Protocol – How I Beat Progressive MS Using Paleo Principles and Functional Medicine. 2014.
  3. https://funksjonellmedisin.no/hva-er-lekk-tarm/ 

Legg inn en kommentar