Magesyre – har vi ikke alle for mye?

Lagt ut av

p-losec-bigHvis du spør et tverrsnitt av befolkningen hvordan de har det med magesyre, vil en god del si at de har alt for mye. Det bobler over med sure oppstøt og halsbrann og de spiser jevnt og trutt med syrenøytraliserende medisiner for å holde det i sjakk. Faktisk er syrenøytraliserende medisiner en av de mest solgte i Norge.

Et spennende spørsmål er om det faktisk er for mye magesyre hos alle de som klager over det.

Erfaringer fra terapeuter som jobber med motsatt utgangspunkt, dvs at man faktisk har for lite magesyre når det bobler over i halsen, oppnår ofte bemerkelsesverdige resultater med å bruke tilskudd eller noe som stimulerer magesyreproduksjonen. Hvordan kan det henge sammen?

Hvis vi ser på noen av de symptomene som man kan se ved for lite magesyre, ser vi at flere av dem kan lett oppfattes om det motsatte. Her er en oversikt over mulige symptomer når produksjonen av magesyre ikke er bra nok:

 • Halsbrann
 • Maten blir liggende lenge i magen
 • Oppblåsthet og gassdannelse
 • Kronisk diaré
 • Kronisk Candida infeksjon
 • Dårlig ånde
 • Hudproblemer og flisete negler
 • Belegg på tungen
 • Ufordøyet mat i avføring
 • Kvalme etter å ha tatt kosttilskudd

Mange av de som har stadige problemer med fordøyelsen vil ofte kjenne igjen flere av disse symptomene. Bruk av medisiner viser seg å ha varierende suksess. Da kan det være fornuftig å prøve noe som gir eller stimulerer magesyre produksjonen. Ett av stoffene som har vært brukt i folkemedisinen i århundrer er bitterstoffer. Det var ikke uvanlig å ta en aperitiff før middag. Den besto ofte av alkoholholdig uttrekk av bitre urter. Det er ikke sikkert man visste hva de gjorde, men resultatet var reduserte fordøyelsesplager. Til julematen i Norge sier mange at en akevitt må til for å fordøye den fete maten.

Hvis det er riktig at mange har lite magesyre, hva kan årsaken til det være? Hvis vi ser på to typiske trekk ved vår livsstil i dag, kan vel de fleste være enige om at stress og et høyt innhold av karbohydrater i kosten er meget vanlig. Det er to elementer som redusere magesyreproduksjonen. Stress er fra vår evolusjonshistorie resultatet av en situasjon hvor du enten skal flykte fra en fare eller bekjempe denne faren. Over millioner av år har vi derfor utviklet et forsvarssystem i kroppen som setter oss bedre i stand til å takle og overleve kritiske situasjoner. Problemet vårt i dag er at disse kritiske situasjonen vi opplever ikke fører tilr en fysisk aktivitet eller fare for å bli skadet, snarere tvert i mot opplever vi stressete situasjoner når vi sitter dørgende stille i bilen eller på jobben. Dette er en helt annen situasjon enn den naturen forbereder oss på.

En av reaksjonene på stress er at fordøyelsen nedprioriteres. Skal du slåss eller løpe, har du ikke brukt for fordøyelsen. Altså skru den av. Dette passer veldig godt med det mange opplever, nemlig at magen slår seg vrang ved stress. Magesyreproduksjonen reduseres, tømming av tarmen stoppes (alternativet er veldig upraktisk når du skal flykte eller slåss), urinproduksjonen går ned osv.

Det andre som ble nevnt er det høye inntaket av karbohydrater. De fleste karbohydratene brutt ned til glukose i fordøyelsen. Karbohydrater trenger et alkalisk miljø for å fordøyes. Det vil si at den fordøyelsen som startet i munnen, den stopper opp i magen og fortsetter først når bukspyttvæsken nøytraliserer syren og tilfører enzymer. Det vil si at karbohydrater ikke trenger syre for å brytes ned. Nå er det selvfølgelig få matvarer som bare inneholder karbohydrater, sukker er en av dem, men i mange matvarer som er en viktig del av vårt kosthold, er karbohydratene i klar overvekt. Bare tenk på matvarer som frukt, korn, ris, mais og potet.

Til slutt må vi nevne noe som mange ikke tenker på. Vi drikker alt for lite vann, det er de fleste enig om. Hva passer vel da bedre enn å drikke godt med vann til maten? Hvis vi tenker oss litt om, er det noe som skurrer med det. Vann har en pH på ca 7 mens magesyren ligger på ca 1,5 – 3. Hvis ikke produksjonen er helt på topp, vil hvert glass du drikker, tynne ut magesyren og gjøre fordøyelsen ufullstendig. For 50-60 år siden visste man om dette problemet og anbefalte minimalt med drikke til maten.

Her er noen av årsakene som kan føre til for dårlig magesyreproduksjon:

 • Mangel på Zn, I eller B6
 • Høyt innhold av raffinerte karbo som gir forhøyet insulin
 • Helikobakter Pylori
 • Svake binyrer og hypotyreose
 • Stress
 • Saltmangel – Cl kommer fra salt
 • For mye vann sammen med maten

En av grunnene til at mangel på magesyre skaper så mange problemer for helsen, er at fordøyelsen av en rekke stoffer er avhengig av magesyre. Mange i Norge mangler B12 og får jevnlig satt en sprøyte. Det ser ut til at man har glemt sin kunnskap om intrinsik faktor, som produseres ved hjelp av magesyre og er helt nødvendig for opptaket av B12. B12 mangel skulle nesten være umulig med et gjennomsnittlig norsk kosthold. Alle animalske produkter inneholder B12 og vi trenger veldig lite. Det er ikke unaturlig å tenke at denne mangelen henger sammen med lite magesyre. Forøvrig er flere av b-vitaminene avhengig av magesyre for å bli tatt opp. Det samme gjelde mineralene. De må være på ioneform, det vil si spaltet ned til et ladet molekyl. Det gjør magesyre.

Proteinene må spaltes til aminosyrer for at kroppen skal bygge de hundretusener forskjellige proteiner som trengs for å bygge og reparer, til enzymer og immunforsvar, osv. Det første vi merker hvis det er for lite aminosyrer tilgjengelig, er dårligere hud, hår og negler. De er alle laget av protein, og fordi vi klarer oss forholdsvis greit med dårlig kvalitet der, vil kroppen prioritere andre funksjoner. Det ytre får sist.

Gjenoppretting av magesyreproduksjonen

 1. På apoteket få vi tak i magesyretilskudd, Aciglumin eller Hypochyllin. Normalt vil 1-2 tbl til forkost og lunch og 3-4 til middag være tilstrekkelig. Begynn med en om gangen og øk etter hvert.
 2. Etter en stund kan man benytte bitterstoffer i stedet for magesyretilskudd.
 3. Stabiliser blodsukkeret gjennom begrensninger av karbohydratene i hvert måltid
 4. Ta et godt mulitvitamin/mineral tilskudd hvor du får B6, sink og jod. Særlig sink kan det være fornuftig å ta separat
 5. Ikke drikk til maten
 6. Slutt å stresse

Nå er det viktig å være klar over at, selv om de fleste mangler magesyre, så finnes det mennesker som produserer for mye. For dem er det antageligvis bare medisiner som hjelper.

3 kommentarer

Legg inn en kommentar