Helsebrygg for kjølige vinternetter

Lagt ut av
dfgdfgd
Det er morsomt å prøve seg frem med egne oppskrifter, og bare fantasien setter en stopper for kombinasjoner av de ulike ingrediensene.

Når nettene blir lange, og kulda setter inn, kan varme drikker gjøre underverker for humør og helse. Gamle kjerringråd får en ny vår når vi bruker varme og helende krydder i helsebrygg som smaker fortreffelig.

I århundrer har krydder blitt brukt i den tradisjonelle medisinen rundt omkring i verden. Innen tradisjonell kinesisk medisin legges det spesielt stor vekt på at mat og drikke bør ha en varmende effekt på kroppen nå i den kalde årstiden.

Hemmeligheten bak potente og  helende drikker er nettopp bruken av varme krydder og ulike kombinasjoner av disse. Ingrediensene varmes opp og blandes slik at de får en optimal virkning på kroppens immunforsvar.

Krydder som er fine å bruke i denne sammenhengen er ingefær, gurkemeie, anis, kanel, muskatnøtt, kryddernellik og kardemomme.

Ingefær og gurkemeie er også krydder som til stadighet dukker opp i oppskrifter og anbefalinger innen detox. Begge krydderne kan stimulere leverens utskillingsprosesser av toksiner.

INGEFÆR
Fersk ingefærrot er en favoritt om vinteren. Sørg for å alltid ha denne tilgjengelig i kjøleskapet. For rask bedring ved akutt halsbetennelse kan du tygge en liten bit av ingefær roten flere ganger daglig.

Ellers kan du bruke selvlaget ingefær te som en base i de fleste helsebrygg. Den virker betennelsesdempende og har en forfriskende effekt.

GURKEMEIE
Denne roten er ikke mindre enn et lite under. Gurkemeie har blitt brukt i kinesisk og ayurvedisk medisin i mer enn 4000 år. I moderne tid forskes det mye på dette krydderet, spesielt i forbindelse med kreftbehandling. Gurkemeie har en sterk antiinflammatorisk virkning, særlig når den brukes sammen med ingefær og sort pepper. Mange med høyt kolesterol sverger også til regelmessig inntak av gurkemeie.

ANIS
I influensasesongen kan det være lurt å inkludere anis i kostholdet. Anis har lenge blitt brukt i tradisjonell medisin i østen. De vanligste bruksområdene er fordøyelsesproblematikk, astma og hoste. Anis kan også gi en nerveberoligende effekt.

KANEL
Kanel er et kjent og kjært krydder i de norske hjem. Kanel er fin å bruke i starten av en forkjølelse eller ved en begynnende influensa.

Kanel har også en balanserende effekt på blodsukkeret, noe som gjør den til et populært krydder blant diabetikere.

MUSKATNØTT
Har du problem med å sove gjennom vinternettene kan et glass varm melk (rismelk eller hirsemelk) med honning og muskatnøtt hjelpe. Nøtten har et høyt kalium innhold, noe som også kan være fordelaktig om du sliter med hjertebank.

I retter eller drikker med muskatnøtt kan du også velge å bruke muskatblommen som har en noe mildere smak enn nøtten.

KRYDDERNELLIK
Nellik kan brukes mot en rekke helseplager, men den mest kjente effekten er lindring av tannpine. Lag te med nellik ved forkjølelser og etter en stressende dag på jobben. Det anbefales også å drikke nellik te etter et tungt måltid, ettersom det stimulerer fordøyelsen. Nellik har i tillegg en antihistamin virkning som kan være gunstig for allergikere.

KARDEMOMME
En av de mest kjente virkningene av kardemomme er forbedringen av dårlig ånde ved jevnlig tygging av kardemomme frøene. Kardemomme har også en helende effekt på fordøyelsen og i auyrvedisk medisin brukes dette krydderet i utstrakt grad for å forbedre humøret.

Her er oppskrifter på tre helsebrygg som med hell kan drikkes gjennom vinterhalvåret for å styrke immunforsvaret. Bruk dette som inspirasjon for å lage dine egne kombinasjoner.

I et par av disse oppskriftene har vi brukt honning som også har mange helende egenskaper. I tillegg gir den drikken en tykkere og mer behagelig konsistens.

Helsebrygg med ingefær og gurkemeie

Helsebrygg1Bruk denne oppskriften, eller en lignende oppskrift, for å styrke immunsystemet ditt i løpet av vinterhalvåret. En om dagen er en god regel når det gjelder dette helsebrygget. Tilpass mengden av de ulike ingrediensene etter smak og behag.

Ingredienser: To centimeter rensket ingefærrot, en stjerneanis, 1/2 teskje gurkemeie pulver, litt sort pepper og en teskje honning.

 • Kok opp vann tilsvarende en kopp og ha ingefær roten og anis i vannet.
 • La det trekke i 10 minutter.
 • Ha gurkemeie, pepper og honning i koppen og hell i ingefær teen.

Helsebrygg med druejuice og varmende krydder

Helsebrygg2Juice er et fint utgangspunkt når du lager et helsebrygg. Druejuice gir en mild og søt smak som også passer for de yngste. Barna liker en versjon med lite krydder. De voksne tåler det godt krydret, og kan også erstatte deler av druejuicen med rødvin.

Ingredienser: En liter rød druejuice/rødvin, en ceylon kanelstang, 1/2 teskje hel nellik, litt kardemomme, revet muskatnøtt (evt hel muskatblomme) og revet skall av en appelsin.

 • Varm opp juice/vin, uten at den koker.
 • Tilsett krydderne og la det trekke i 10 minutter.
 • Sil fra krydder og server.

Helsebrygg med eplejuice og kanel

Helsebrygg3En fransk klassiker som passer utmerket til peiskosen. Du kan også lage en variant med eplecider, hvis du foretrekker det. Det viktigste er å ha juice/cider av høy kvaliitet for å fremheve den gode eplesmaken. Server gjerne med kanelstangen i glasset.

Ingredienser:  En liter eplejuice, to ceylon kanelstenger, honning.

 • Varm opp juice, uten at den koker.
 • Ha i kanelstenger.
 • La det trekke i 10 minutter.
 • Ta ut kanelstengene og hell i glass.
 • Server med en teskje honning til hvert glass.
Foto: Linda Halvorsen, thinkstockphotos

 

 

Legg inn en kommentar