Bli kjent med Oddveig!

Lagt ut av

Oddveig Myhre er en av våre hovedlærere på Ernæringsterapi. I dag starter vi opp ny klasse, og derfor er det hyggelig at dere blir litt kjent med henne. Vi har fremdeles noen ledige plasser, så vær rask hvis du ønsker å studere ernæring! Norge trenger flere med denne kunnskapen!

Hvordan ser en typisk morgen ut for deg, Oddveig? 

Kjapp dusj, fettkaffe og ut av døra. Det er mest vanlig. Hvis jeg spiser frokost, er det ofte et par stekte egg, men vanligvis så faster jeg frem til lunsj. Har jeg litt tid på morgenen i sommermånedene, så brukes den oftest i hagen. Da pusler jeg rundt og ser hva som er modent, hva rådyrene har spist og kanskje har jeg litt «stilletid» for meg selv.

Hva er ditt aller beste helsetips?

Pass på å få nok søvn! Det er mange andre viktige helsetips, men hvis man ikke får nok søvn så hjelper ikke de så mye. Stresset av å sove lite forstyrrer HELE balansen i kroppen. I tillegg så aktiviseres betennelsen i kroppen etter bare 2-3 dager med lite søvn. Ikke bra! Søvn er utrolig viktig.

Hva gjør du for å slappe av?

Jeg gjør en del hagearbeid og trives med det. Da slapper jeg godt av. I tillegg så strikker jeg, lager mat med familie og venner, og leser en del.  Akkurat nå har jeg fått meg kattunger, som gir mye glede, og jeg kjenner at blodtrykket senker seg når jeg er med dem. Det har vært en del på timeplanen i det siste, så det å kunne sitte stille med noen kosete kattunger har vært veldig deilig.

Hva gjør du hvis du ikke får sove?

Jeg har sjeldent problemer med å sove, men etter at jeg skadet et kne ganske stygt, så våknet jeg en del på natten på grunn av smerter. Det ødela søvnen i noen måneder. Da var det ispakning som var det som hjalp best mot smertene. Hvis jeg skulle ligge våken, så leser jeg noe, gjerne enten vanskelig eller litt tørr og kjedelig forskning. Da går det som regel bare noen minutter, så sover jeg.

Hvordan inkorporerer du bevegelse i en travel hverdag?

Jeg gjør styrkeøvelser overalt. Pushups/triceps/planke, gjerne mot kjøkkenbenken, mens jeg venter på kaffen. Tåhevelser mens jeg pusser tennene, lunges i trappa eller ekstra turer opp og ned trappa slik at jeg får opp pulsen, balanseøvelser når jeg prater med folk, sitter på balanse-ball når jeg jobber på datamaskinen osv. (Ja, jeg har falt av den flere ganger!)

Siden jeg skadet kneet ganske stygt for et par år siden, blir det ikke løping og fjellturer slik jeg pleide å gjøre. Istedenfor så sykler jeg på ergometersykkelen når jeg skal lese f.eks fagbøker eller forskningsarbeid, hagearbeid når jeg har tid, og jeg gjør litt snekring og husprosjekter til stadighet. Når jeg ikke kunne bøye kneet på 3 måneder, oppdaget jeg hvor vanskelig det kan være å komme seg opp fra gulvet (for å ikke snakke om badekaret!!). Jeg har derfor i det siste trent mye på å komme meg opp og ned fra gulvet så fort å effektivt som mulig, selv med et dårlig kne. Det blir en del morsomme «yoga-lignende» bevegelser av det, men nå er jeg «pro». Det er utrolig hvor mye et ødelagt kne har å si på en så enkel ting som å komme seg opp fra gulvet!

Hvis du fikk lov til å spise kun 3 ulike matvarer resten av livet, hvilke hadde du valgt og hvorfor? 

  1. Egg – full av næring og kan spises rå, kokt, stekt og man kan lage mye forskjellige av dem.
  2. Lammekjøtt – fordi det kan saltes, tørkes, spises fersk, er en god kilde til proteiner og fett, og det er hovedsakelig økologisk og bærekraftig. Dessuten smaker det godt.
  3. Bringebær – fullt av antioksidanter og fiber, absolutt favorittbæret og man må også spise mat som gir glede!

Hva gjør du hvis du kjenner at du brygger på en forkjølelse? 

Da tar jeg vitamin D 10 000 IU, vitamin C 1 gram, sink 20 mcg hver 3 time. Holder meg unna meieriprodukter (øker slimproduksjonen) og absolutt alt av sukker fordi det hemmer immunforsvaret. Jeg legger meg også litt tidligere slik at jeg får nok søvn. Immunforsvaret jobber ofte best når man sover og dine immunceller skiller ut stoffer som gjør deg søvnig. Det er en av grunnene til at man føler seg trøtt og sliten når man er syk.

Hvorfor begynte du å studere naturmedisin?

Jeg ble behandlet med homeopati som ungdom og opplevde enormt god effekt. Faktisk så var det en homeopat som først nevnte på at jeg antageligvis ikke tålte noe mat jeg spiste. Dette var starten på min interesse for naturmedisin og immunforsvaret. Jeg begynte med å studere immunforsvaret først i USA, Masters i Neuroimmunology, og så ble det naturmedisin etter hvert, ved å studere Naturopathic Medicine.

Hvorfor trenger vi flere naturterapeuter i Norge, mener du?

Fordi flere og flere nordmenn og nordkvinner får livsstilssykdommer. Reseptbelagte medisiner er ikke løsningen på et elendig kosthold, lite søvn, stress og andre livsstilsvaner som hindrer god helse. Naturterapeuter har fokus på helhetlig helse gjennom bedre livsstil.

Dersom du ønsker å studere ernæring, og lære mer av Oddveig, søk da vel!

Legg inn en kommentar