Kan vi lære noe av Sør-Korea og andre land?

Lagt ut av

Selv om korona-viruset sannsynligvis ikke er spesielt farlig for de fleste, er det langt mer alvorlig for de som er i risikogruppen. Er man ung og frisk, vil man sannsynligvis få symptomer som en mild influensa. Men vi MÅ forsøke å stoppe spredningen lengst mulig, nettopp for å beskytte de som har større risiko.

En annen viktig grunn til å hindre spredning er for å unngå en rask økning i antall smittede, som vil gi et for høyt antall syke på kort tid. Blir denne toppen for stor, vil ikke sykehusene ha kapasitet til å hjelpe alle. Det er dette som nå pågår i Italia, og som er årsaken til de strenge tiltakene de har satt inn der nå.

Dessverre ser jeg på butikker og i barnehager hvor det er satt opp antibac, at de færreste benytter seg av denne. Det er også rapportert om flere tilfeller hvor de som er anmodet om holde seg i karantene bryter denne.

Vi anbefaler derfor på det sterkeste at man følger rådene til Folkehelseinstituttet. Men kanskje vi må gjøre enda mer?

I dag (11. mars) sier også sjefen for medisinsk intensivavdeling på Ullevål sykehus at myndighetenes nye smitteverntiltak er langt fra nok. Smitten er allerede løs, mener han (6).

– Vi vil helt sikkert få et kapasitetsproblem. Nylig hørte vi italienske leger advare oss, at Norge må våkne opp. Vi må gjøre de tøffe tiltakene nå, ellers er det ikke en intensivseng ledig om folk får hjerteinfarkt eller slår hodet i asfalten, sier Jacobsen.

Hva gjør vi på skolen?

 1. Alle skriftlige eksamener som er planlagt denne våren vil bli gjort om til nettbasert hjemmeeksamen.
 2. De fleste av våre utdanning er alt i dag enten helt eller delvis nettbasert, og vil uten store problemer kunne gjøres om til helt nettbaserte i en periode fremover.
 3. Noen samlinger som i utgangspunktet ikke var ment å være nettbasert, vil vi legge opp muligheter slik at studenter som ikke ønsker å være på skolen eller som er i karantene vil kunne studere hjemmefra. Dette vil i første omgang gjelde Faglig oppdatering i soneterapi, men vi vurderer å endre flere andre samlinger fortløpende.
 4. Vi har doblet antall ganger våre lokaler vaskes og vil starte desinfisering av overflater.
 5. Obligatorisk hjemmekontor for alle som kan.

Kan vi lære noe av Sør-Korea og andre land?

I Sør-Korea kan det tyde på at smitten er på vei nedover (1). Kan det være på grunn av landets omfattende tiltak og befolkningens evne til å beskytte seg? Helseminister i Sør-Korea, uttalte til CNN følgende (2):

I am confident in the job South Korea did to combat the virus’ spread and would advise other governments who are dealing with outbreaks to focus efforts on early testing and global cooperation.

Sør-Korea har fokusert stort på å teste mange av befolkningen, og har gjort testene enkelt tilgjengelig og gratis. De har til og med satt opp drive-through test-stasjoner (3).

Gjennom å teste mange ser det ut som at de har klart å begrense smitten. Sør-Korea har også sendt ut svært mange tekstmeldinger til sine innbyggere med råd om å vaske hendene og med oppdateringer om smitten (5).

Når utbruddet startet, stoppet de eksport av ansiktsmasker ut av landet slik at 90 % av maskene som ble produsert ble tilgjengelig for innbyggerne. Selv om det er litt omstridt om bruken beskytter mot smitte, så kan den ha vært viktig for å redusere smitte fra de som er infiserte.

Taiwan ble hardt rammet av SARS, så de var meget raskt ute med tiltak når de første rapportene kom inn fra Wuhan. Tidlig i januar begynte de med helsesjekk av alle som kom fra Wuhan, lenge før man forstod hva dette var.  Etter hvert begynte de med karantene av alle som hadde vært i et område med smitte. Mye av de samme tiltakene ble gjort i Singapore (8). I Taiwan har de kun 45 bekreftede tilfeller.

Sør-Korea kunne unngått mye spredning hadde det ikke vært for en religiøs sekt, som motarbeidet myndighetenes forsøk på å spore opp hvordan viuset spredte seg.

Hvordan lage din egen antibac?

En god håndvask med såpe i 20 sekunder er den beste måten å ta knekken på bakterier og virus. Men antibac kan være bra der hvor dette ikke er så enkelt å få til. Det har nå blitt vanskelig å få tak i antibac, men du kan enkelt lage din egen (7).

Du trenger:

 • Alkohol av typen 90 prosent isopropanol (også kalt isopropyl, 2-propanol, blårens på Jernia, kondensfjerner på bensinstasjon). Du kan også bruke teknisk sprit, men dette kan være vanskelig å få tak i. Må inneholde minst 70 % alkohol. Du kan derfor ikke bruke vanlig sprit fra Polet
 • Aloe vera gel
 • Lavendelolje
 • Tetreolje eller en annen antibakteriell olje, som timianolje (tetre får du dessverre ikke kjøpt i Norge)
 • En sprayflaske

Fremgansmåte:

 1. Fyll flasken 2/3 med isopropanol.
 2. Tilsett de eteriske oljene. 10-15 dråper av lavendel- og tetreolje er nok. De er ikke nødvendige, men  har en antibakteriell effekt og lukter godt.
 3. Fyll opp med aloe vera gele. Gjør blandingen mildere for huden.
 4. Rist flasken godt.

Husk at et god håndvask er det aller beste. Bruker du antibac, skal du i tillegg gni det godt inn i 20 sekunder.

Våre råd for å beskytte og forebygge

 1. Følg anbefalingene til FHI. God håndhygiene er viktig, samt andre tiltak for å hindre smittespredning.
 2. Ta dette viruset på alvor NÅ. Det er bedre å overreagere enn å reagere for sent.
 3. Forebygg ved å bygge opp immunforsvaret. Les også: Forsvar – det beste angrep?
 4. Unngå store folkemengder hvis det er mulig. Hold avstand til folk og unngå direkte kontakt.
 5. Unngå sukker og reduser raske karbohydrater. Spis heller naturlig fett fra kokos, oliven, avokado, fisk og smør/ghee, rent kjøtt, fisk, fugl, egg, grønnsaker, bær og litt frukt.
 6. Spis naturlig, ubearbeidet mat. Fokuser på gode råvarer og lag mest mulig mat fra bunnen av. Velg økologisk dersom det er mulig.
 7. Spis mer fermentert mat som kimchi og fermentert surkål for å støtte tarmhelsen. Spis/drikk mer kraft, krydder, urter, rå hvitløk, ingefær og gurkemeie (evt. tørket), grønn te og rå, kaldslynget honning (NB! ikke varm opp honningen).
 8. Pass på å få nok hvile. God søvn er kjempeviktig, mens stress påvirker immunforsvaret negativt (ja, det er et dilemma å skrive denne artikkelen).
 9. Kosttilskudd: Vitamin C,  sink, selen, vitamin A (NB! viktig å ikke overdosere!), vitamin D, omega-3 (det beste er å innta naturlig torskeleverolje som inneholder omega-3, og vitamin A og D i riktig forhold), glutation og eventuelt probiotika.
 10. Røyker du, slutt umiddelbart (røykere har økt risiko). Dette er også en god anledning til å bli ekstra motivert til å ta vare på helsen din, som å spise sunnere og gå ned i vekt dersom du er overvektig. Både diabetes og hjertesykdom øker risikoen for komplikasjoner ved smitte. Dersom du trenger hjelp med helsen, sjekk Behandleroppføringen vår. Mange av behandlerne jobber også via tlf/skype.
 11. Gå en tur hver dag eller få moderat med mosjon på en annen måte.

Les også: Urter som styrker immunforsvaret

Kilder:

 1. https://www.aftenposten.no/verden/i/WbA7jd/laveste-smittetall-i-soer-korea-paa-to-uker
 2. https://edition.cnn.com/2020/03/09/asia/south-korea-coronavirus-intl-hnk/index.html
 3. https://edition.cnn.com/2020/03/02/asia/coronavirus-drive-through-south-korea-hnk-intl/index.html
 4. https://theculturetrip.com/asia/south-korea/articles/etiquette-tips-to-remember-when-visiting-south-korea/
 5. https://www.theguardian.com/world/2020/mar/06/more-scary-than-coronavirus-south-koreas-health-alerts-expose-private-lives
 6. https://finansavisen.no/nyheter/2020/03/11/7505927/ulleval-sjef-ber-om-flere-smittetiltak-smitten-er-allerede-los
 7. https://www.idealhome.co.uk/care-and-cleaning/how-to-make-hand-sanitiser-244437
 8. https://www.aljazeera.com/news/2020/03/taiwan-reins-spread-coronavirus-countries-stumble-200307034353325.html

2 kommentarer

 1. Hei. Fint innlegg😊 Hvilken Omega 3 anbefaler du til barn og voksne?

  1. Hei! Vi ønsker ikke å anbefale konkrete merker, leverandører osv. men du kan få god hjelp i helsekost. Det som kan være fornuftig er å velge et produkt som inneholder vitamin A og D, som begge er viktige. Personlig bruker vi torskeleverolje.

Legg inn en kommentar