Hydrogensulfid: den siste SIBO-gassen

Lagt ut av

SIBO er et problem som har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Vi har allerede skrevet et blogginnlegg om hva SIBO er, hvorfor det er et problem og hvordan det behandles. Men til nå har vi ikke hatt hele bildet. Det er nemlig enda en gass som er involvert – hydrogensulfid (1,2).

Foreløpig har SIBO-testing og behandling handlet om å fjerne mikrober som produserer hydrogen og metan. Hydrogengass er assosiert med diaré og metangass er assosiert med forstoppelse. I tillegg sliter SIBO-pasienter med oppblåsthet, magesmerter og næringsmangler, for å nevne noe (3).

Testing

SIBO testes normalt ved hjelp av en laktulose- eller glukose-pustetest. Man drikker en sukkerløsning (laktulose eller glukose) og måler så gassnivået av hydrogen og metan i utpust over 3 timer. Men noen ganger er testen negativ selv om pasienten har alle symptomene på SIBO (4).

De siste årene har flere og flere blitt oppmerksomme på at hydrogensulfidproduserende bakterier også kan være en del av SIBO-problematikken, men til nå har man ikke kunnet teste for dette, og man har heller ikke hatt noen effektiv behandling.

Hva er hydrogensulfid?

Hydrogensulfid regnes som en gasotransmitter sammen med karbondioksid og nitrogenoksid. Alle tre er toksiske i veldig høye konsentrasjoner, men gunstige ved lave konsentrasjoner. En gasotransmitter er en gass som har en biologisk funksjon i kroppen, blant annet å regulere ulike prosesser.

Hydrogensulfid produseres både endogent (av kroppen selv) og eksogent (av bakterier). Vi trenger litt hydrogensulfid, men ikke store mengder. Da er gassen svært giftig og proinflammatorisk (5).

Hvordan diagnostisere?

En ny test er på vei fra Cedars-Sinai Medical Center med Dr. Mark Pimentel i spissen, en av verdens mest kjente SIBO-forskere (1). Men foreløpig kan vi indirekte si noe om hydrogensulfid ved å se på resultatet fra en laktulose-pustetest. Dersom testen er flat hele veien, og spesielt i den tredje timen, tyder det på at hydrogensulfid kan være involvert. Men testen forteller oss ikke om hydrogensulfid produseres i tynntarmen eller tykktarmen. Derfor bør pustetesten følges opp av en avføringsprøve (6).

Symptomer på hydrogensulfid

 • Raping og flatulens som lukter råttent egg (dette ses ikke alltid klinisk)
 • Kvalme
 • Visceral hypersensitivitet
 • Diaré (ved SIBO)
 • Forstoppelse (ved tykktarmsdysbiose) – mesteparten av forskning ser på tykktarmsproduksjon av hydrogensulfid
 • Kropps- og leddsmerter
 • Blæresmerter
 • Prikking i fingre og tær (2,6)

Diaré eller forstoppelse?

Dr. Mark Pimentel, som har vært med å utvikle det nye testverktøyet for SIBO, har sett at høyt nivå av hydrogensulfid i tynntarmen (SIBO) gir diaré (1), men mesteparten av litteraturen vi har på hydrogensulfid viser at gassen som regel gir forstoppelse, og er ofte økt hos pasienter med IBS-C, altså irritabel tarm med forstoppelse (5).

Hovedbakteriene

Det er spesielt to bakterier som er involvert i dannelsen av hydrogensulfid: Desulfovibrio Piger og Bilophila Wadsworthia. Forskning viser at disse bakteriene trives på et helt annet kosthold enn en standard SIBO-diett, som er lav på fermenterbare karbohydrater (FODMAPs), men gjerne høy på protein og fett (5).

Hvilke kostholdsfaktorer øker så nivået av hydrogensulfid?

Det er foreløpig forsket lite på kosthold og hydrogensulfid, men vi har noen få studier. De viser at hydrogensulfid øker med:

 • Et kosthold med mye mettet fett og kjøtt (7,8)
 • En lav-FODMAP-diett! (som alltid anbefales ved SIBO) (9)
 • Muligens mat og kosttilskudd som inneholder mye svovel, som egg, kjøtt, hvitløk, løk, blomkål, brokkoli og grønnkål (6)

Det store spørsmålet er da om man ved hydrogensulfid-dominant SIBO faktisk bør behandle pasienter på en helt annen måte enn hvordan SIBO vanligvis behandles. Kanskje er dette grunnen til at så mange ikke blir friske?

SIBO er et hett forskningsområde og vi lærer stadig noe nytt. Når det nye testverktøyet slippes, vil vi få vite enda mer, så her gjelder det å følge med.

Ønsker du å lære mer om SIBO, anbefaler vi kurset Spesialisering i SIBO og andre dysbioser

Kilder:

 1. https://www.cedars-sinai.org/newsroom/cedars-sinai-research-identifies-gut-gas-linked-to-diarrhea/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27163246
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27163246
 3. https://www.siboinfo.com/symptoms.html
 4. https://www.siboinfo.com/testing1.html
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5023273/
 6. The Treatment of Hydrogen Sulfide in SIBO and LIBO. https://www.thesibodoctor.com/course/hydrogen-sulfide-sibo-libo/?v=c2f3f489a005
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28870704
 8. https://academic.oup.com/ajcn/article/72/6/1488/4729507
 9. http://www.pnas.org/content/110/33/13582.long

2 kommentarer

 1. Tykktarmsbakterier kommer av og til opp i tynntarm hvor de ikke skal være, og begynner å fermentere karbohydrater der, noe som kan frembringe store luftsmerter pga gassdannelse. Kan løsningen være å innta eplesidereddik for å lage et midlertidig surt miljø i tynntarmen for å drepe bakteriene der? Tynntarmen skal jo være basisk, og inneholde få bakterier, bortsett fra nedre del. Det kan nemlig virke som om prebiotisk mat fermenteres for tidlig hos enkelte pasienter som får magesmerter av det.

  1. Vi har ikke sett noe forskning som viser dette, men mange opplever bedre fordøyelse med å ta litt eplesidereddik i forbindelse med et måltid. I starten av tynntarmen vil syren bli nøytralisert av bukspytt.

Legg inn en kommentar