Første kritiske journalist?

Lagt ut av

Er det et problem at samtlige norske medier nesten utelukkende fungerer som ukritiske formidlere av de «statlige» anbefalingene? I Danmark og Sverige er aviser og TV mer nyanserte.

Håvard Therkelsen fra Vårt land er en av de første norske journalistene som har klart å skrive en artikkel som belyser problemer knyttet til influensavaksinen mot H1N1 (svineinfluensa).

Han beskriver de enorme økonomiske gevinstene for legemiddelindustrien, og hvordan rådgiverne WHO har brukt sto på lønningslistene til legemiddelselskapene.  Rådgiverne fra industrien var med på å påvirke beslutningen om at svineinfluensaen er en pandemi – og at vaksine er nødvendig.

Man har beregnet at legemiddelindustrien i år vil motta vaksineordre for opp imot 62 milliarder kroner.

Norge har, sammen med de andre medlemslandene i WHO, forpliktet seg til å kjøpe vaksine om en pandemi bryter ut. Noen av de tilsynelatende upartiske forskerne som WHO benyttet seg av, er imidlertid betalt av firmaene som produserer vaksine.

Svineinfluensaen har hittil kostet over 6.000 mennesker livet, mens vanlig influensa koster rundt en halv million mennesker livet, ifølge WHO.

I Ekstrabladet i Danmark uttaler en forsker at dette er en av de største skandaler han noensinne har hørt om. Han stiller også spørsmålet om kanskje bivirkningene fra vaksinen er alvorligere enn selve sykdommen.

Les også: Naturlig beskyttelse mot infuensa

Endret definisjon på hva en pandemi er
Tom Jefferson, epidemolog i helseorganisasjonen Cochrane utaler til SVT at han ikke skjønner hvorfor svineinfluensaen har blitt kalt en pandemi av WHO. Jefferson mener at WHO har endret definisjonen på en pandemi, så det eneste kriteriet nå er at influensaviruset er nytt og at mennesker ikke har immunitet mot det. I 2003 var definisjonen også at sykdommen skulle bryte ut samtidig på mange steder i verden og at det skulle være et stort antall syke og døde.

Se også video fra SVT med Tom Jefferson: http://svtplay.se/v/1632479/kritik_mot_influensalarm

Registrering av tilfeller
Det er også grunn til å være bekymret over hvordan antall tilfeller av svineinfluensa blir registrert. Nå er det nok at man har influensalignende symptomer for å bli registrert i statistikken. Det er i tillegg en svært liten andel av tilfellene hvor prøver blir sendt til undersøkelse for å få en sikker bekreftelse. Det er derfor umulig å si noe sikkert om hvor mange i Norge som virkelig har eller har hatt svineinfluensa. Det har også vært problemer knyttet til norsk deltagelse i et internasjonalt register.

Nå melder også Dagbladet at svineinfluensaen ikke fører til økt fravær. Ifølge Folkehelseinstituttet ble 300.000 smittet av svineinfluensa bare i forrige uke. Dette burde gitt en dramatisk økning av sykefraværet, men store bedrifter som Telenor og Posten merker ikke noe økt fravær.

Kilder:

http://www.vl.no/verden/article4708755.ece
http://www.vl.no/verden/article4477518.ece
http://www.stavangeravisen.com/art.asp?id=52411
http://ekstrabladet.dk/nationen/article1255357.ece
http://svtplay.se/v/1632479/kritik_mot_influensalarm
http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=233&trg=Area_5626&MainArea_5661=5619:0:15,4665:1:0:0:::0:0&MainLeft_5619=5626:80281::1:5625:1:::0:0&Area_5626=5544:80289::1:5628:6:::0:0
http://www.vg.no/helse/svineinfluensa/artikkel.php?artid=580698
http://www.vg.no/helse/svineinfluensa/artikkel.php?artid=580728
http://www.vg.no/helse/svineinfluensa/artikkel.php?artid=580841

7 kommentarer

 1. Jada, og amerikanerene stod selv bak 9/11 og jeg er en ufo…du er en konspirasjonsteoretiker og har således ingen kredibilitet, uansett hva du sier eller skriver.

  Eller, begynner folk å våkne opp?
  For det stemmer, desverre, det du skriver. Og intetanende mennesker med en altfor stor tilitt til «autoritet/myndighet» bruker debattteknikk som nevt ovenfor for å slippe å ta stilling til problemstillingen 🙂

  Er altfor mange «lydige» mennesker i Norge, man er offer for flokkmentaliteten eller å stikke seg ut 😀

 2. Nå er det ikke jeg som skriver dette, jeg videreformidler det som står i utenlandske «normale» medier og nå også i Vårt land.

  Jeg er absolutt ingen konspiratoriker. Jeg tror det som skjer foregår fordi norske myndigheter ønsker å gjøre det beste for de som bor i landet. I tillegg er det nok slik at industrien gjør «jobben sin» og forsøker å påvirke mydighetene i sin retning. Det som trengs er en motvekt til dette og det kan skje via en sunn debatt om helsepolitikken.

  Jeg tror at de pengene som er brukt på massevaksinasjon kunne gitt langt bedre resultater hvis de ble brukt på en annen måte. Kanskje man kunne ha sendt ut vitamin C og D til alle i store doser. Null bivirkninger + god (og dokumentert) effekt mot virus.

  Eventuelle «bivirkninger» ved en slik strategi er redusert risiko for kreft og mange andre sykdommer.

 3. Jens er ikke uenig med deg, han er bare ironisk. For det å inneha de meningene du presenterer her blir som regel møtt med den type holdninger som han høyst ironisk skriver om.

  Jeg liker artikkelen din, bra skrevet 🙂

 4. En flott artikkel!
  Desverre så har massemediene kastet seg over bølgen av «konspirasjon» og kaller alt som er alternativt, radikalt-tenkende og kritisk for konspirasjoner. Det er svært trist, at vi langs veien tillot mediene å ha en slik makt til å omdefinere kristisk tanke på denne måten.

  Definisjon av pandemi, er også en slik omdefinering (denne gangen i andre organer), som i en normal verden (ikke handlingslammet av frykt), ikke hadde akseptert: http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/helse/haaver-inn-milliarder-paa-h1n1vaksinering-3010411.html

  Postkassen min er stor nok til å ta imot 1kg askorbinsyre, og det er ikke lås på den. Skal ikke staten beskytte folket? Jeg sjekker den hver dag..

 5. Apoteket selger en influensamedisin som heter Sambucol.
  Siden det er registrert som et påvist virksomt middel mot virus, undret det meg at det ikke ble anbefalt, ihvertfall i ventetiden til dem som ventet på vaksine. Eller til dem som har allergier av så alvorlig art at de ikke kunne ta vaksinen.

  Jeg har brukt dette selv, og er tilfreds med virkningen. Jeg har nesten ikke sykefravær tiltross for stor smitterisiko i arbeidet.

  Sambucol virker slik at virus ikke klarer å feste seg på celleveggen, og dermed hindres viruset i å formere seg. Det innebærer at virkningen er best desto tidligere i smitteforløpet man tar medisinen, om man har langt fremskreden sykdom tar behandlingen lengre tid, men bedringen inntrer ganske fort.

  Siden Sambucol er fremstillet av svarthyll en svarthyllekstrakt, og er uten bivirkninger, selges uten resept og er miljøvennlig, er det merkelig at den ikke er nevnt i noen sammenheng! Både apoteket og Helsenorge burde vært stolte av å kunne tilby et så flott middel som førstehjelper i en pandemi!!

  Derfor anbefaler jeg å ha en slik liten flaske stående, prøv den selv ved neste forkjølelse.

 6. Jeg leste i en artikkel for lenge siden at et par av de som satt i wHO og utropte svineinfluensaen til epidemi også var med å utvikle vaksinen. De så sitt snitt til å tjene milliarder, og dette blir bare dysset ned.. bare trist..

  1. Ja, det er lett å tenke konspirasjoner, og historien har jo vist at slike ting har skjedd.. Men selv om penger er en av de viktigste mekanismene så er det nok flere faktorer som spiller inn samtidig. I utgangspunktet så får vi jo håpe at de har gode hensikter, men at kunnskapen er basert på litt snevert grunnlag (som igjen har mye med penger å gjøre).

   Legg gjerne inn link til artikkelen også:)

Legg inn en kommentar